Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb EU-s szankciók az iráni demonstrációk leverése miatt


Fejkendő nélkül demonstráló nő a Mahsza Amini szülővárosa felé tartó tömegben 2022. október 26-án
Fejkendő nélkül demonstráló nő a Mahsza Amini szülővárosa felé tartó tömegben 2022. október 26-án

Újabb, Irán elleni büntetőintézkedések elrendelésére készül az Európai Unió a békés tiltakozókkal szembeni brutális hatósági fellépés miatt.

„Ma újabb szankciós csomagot fogadunk el a tüntetések leveréséért felelős személyek ellen” – közölte Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a külügyi tanács brüsszeli ülése előtt.

Az ügyben az első intézkedéseket októberben léptette életbe a közösség, ezek keretében tizenöt iráni tisztségviselő és szervezet ellen rendeltek el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat. Diplomáciai források szerint hétfőn harmincegy újabb névvel fog bővülni a feketelista.

Emmanuel Macron francia elnök friss rádióinterjújában nem zárta ki azt sem, hogy terrorszervezetnek nyilvánítják az iráni Forradalmi Gárdát.

„Sokan vagyunk, akik célzott szankciókat szeretnénk, különösen a Forradalmi Gárda és a rezsim tagjai ellen” – mondta.

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői találkozóján az ukrajnai helyzet is napirenden lesz, így a Kijevnek nyújtott támogatás fokozásáról és az esetleges kilencedik szankciós csomagról is egyeztetések várhatók.

Az iszlám köztársaságban onnan indult az őszi tiltakozáshullám, hogy a kurd régióból származó, 22 éves Mahsza Aminit lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a rettegett erkölcsrendészet szeptember 13-án. Szemtanúk szerint megverték, s feltehetőleg ennek hatására kómába esett, majd három nappal később meghalt.

A rendőrség állítása szerint Amini halálát szívelégtelenség okozta. Ezzel szemben több orvosszakértő úgy vélekedett, hogy a fiatal nő egyértelműen a fejére mért ütések miatt vesztette életét.

A történtek hírére tüntetések kezdődtek országszerte, az ügy azonban túlmutatott önmagán, sokan általánosságban tiltakoztak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját.

A hatóságok végül vérbe fojtották a demonstrációkat, jogvédők szerint legalább 336 ember halt meg, csaknem 15 ezret pedig őrizetbe vettek.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG