Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb földeket vett az ország egyik legtehetősebb önkormányzati képviselője, Mészáros Lőrinc testvére


Székesfehérvár, a Sóstói Stadion díszpáholya, 2010. május 19. Orbán Viktor, akkor leendő miniszterelnök, Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, MLSZ-elnökjelölt (j2). A háttérben Mészáros János, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója.
Székesfehérvár, a Sóstói Stadion díszpáholya, 2010. május 19. Orbán Viktor, akkor leendő miniszterelnök, Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, MLSZ-elnökjelölt (j2). A háttérben Mészáros János, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Több mint 6 hektár (60 ezer négyzetméter) újabb területet szerzett Mészáros Lőrinc testvére a nyilvános állami adatbázis szerint. A Felcsúton önkormányzati képviselő Mészáros János a vagyonnyilatkozata alapján mostanra több mint háromszáz hektárnyi föld tulajdonosa.

Nemrég megírtuk, hogy Mészáros Lőrinc sógornője, Mészáros Krisztina is több földbirtokot szerzett Felcsúton. Férjével, az önkormányzati képviselő-vállalkozó Mészáros Jánossal együtt már korábban is több ingatlant birtokoltak a településen.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb földbirtokos Felcsúton – Mészáros Lőrinc sógornője közel százmillió forintért vett földet

A földadásvételi szerződéseket közzétevő kormányzati portál adatai szerint tavaly hat helyrajzi számon összesen közel tizenkét hektár (11,98 ha) földterületet szerzett Mészáros Krisztina. Most észrevettük, hogy a férje, János is vásárolt földet nemrég, december közepén.

A földvásárlásokról szóló hirdetményeket megjelenítő hivatalos, nyilvános weboldal szerint a Felcsúttal szomszédos falu, Óbarok területén fekszik az a három birtok, amelyeket összesen 25 millió forintért vásárolt meg az önkormányzati képviselő-vállalkozó.

Az újonnan szerzett földek területe valamivel több mint hat hektár (hatvanezer négyzetméter), a földhivatali adatbázisban talált egy további földrészlettel együtt. Ezen egyelőre csak széljegyzetként szerepel Mészáros János neve, feltehetően azért, mert nemrég kötötték a szerződést, és a tulajdonos bejegyzése csak a szükséges adminisztrációt követően történik meg.

A felcsúti önkormányzati testület ülése még Mészáros Lőrinc polgármestersége alatt, 2017-ben, a 444.hu videóján. Az asztal bal oldalán, az első széken ül Mészáros János
A felcsúti önkormányzati testület ülése még Mészáros Lőrinc polgármestersége alatt, 2017-ben, a 444.hu videóján. Az asztal bal oldalán, az első széken ül Mészáros János

Minden évben január végéig kell leadniuk a törvény által erre kötelezett közszereplőknek az előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatukat. Ebben a velük közös háztartásban élők vagyonnyilatkozata is benne van, ám utóbbi nem nyilvános, csak a Mentelmi Bizottság tagjai számára hozzáférhető.

A földterületek mellett céges érdekeltségeikről is nyilatkozniuk kell minden évben az önkormányzati képviselőknek. A Szabad Európa munkatársai tavaly novemberben betekintést nyertek a felcsúti önkormányzat képviselőinek az aktuális vagyonnyilatkozataiba.

E szerint Mészáros Jánosnak egyebek mellett Etyeken van szántója és legelője, Száron nádasa és legelője, Alcsúton termőföldje és fásított területe. A képviselőnek Felcsúton van több háza és Bicskén is egy telke, sőt a Balatonnál is több ingatlan tulajdonosa és résztulajdonosa.

A felcsúti önkormányzati képviselő cégei közé tartozik az öt és fél milliárd forint éves árbevételű Agro-Felcsút Kft., az Adept Enviro Kft. (nyolcszázmillió forintot meghaladó éves árbevétel) és a 3,8 milliárd forint éves árbevételű Híd-Tám Kft. Ez a cég nyerte el korábban például a Lillafüredi Állami Erdei Vasút fejlesztésére kiírt közpénzes pályázatot. Az Adept Enviro az Energiaügyi Minisztériumtól nyert el egy négymilliárd forintot meghaladó megbízást (Mészáros Lőrinc cégével közösen) kármentesítési előkészítési feladatokra.

Felcsút egyik önkormányzati képviselőjének, Mészáros Jánosnak és feleségének céges érdekeltségei. Forrás: OPTEN
Felcsút egyik önkormányzati képviselőjének, Mészáros Jánosnak és feleségének céges érdekeltségei. Forrás: OPTEN

A Mészáros házaspár vagyonának gyarapodásához tehát mi, adófizetők is hozzájárultunk: Mészáros János cégei több milliárd forint értékben nyertek el állami (közpénzből finanszírozott) megbízásokat az elmúlt években. Az RTL nemrég közzétett számításai szerint tavaly összesen 7,6 milliárd forint értékben nyertek el közpénzes megbízást a milliárdossá lett korábbi felcsúti polgármester öccsének érdekeltségei. (Ebben a számításban nincsenek benne azok a szerződések, amelyeket a bátyja, Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek állami megbízásai keretében kaptak.)

Mészáros János cégei 2022-ben (a legfrissebb elérhető adatok) 1 milliárd 746 millió forint nyereséget termeltek. Vagyonnyilatkozata alapján vállalkozásaiból 649 millió forint jövedelme volt abban az évben.

A mi ügyünk

Az ország jelenleg leggazdagabb emberének, Orbán Viktor gyerekkori barátjának, Mészáros Lőrincnek nemcsak a testvére, hanem szélesebb rokonsága is részesül az általuk tulajdonolt vagy vezetett cégek által állami megbízásokban. Néhány példán keresztül mutatjuk, hogyan történik ez.

Volt feleségéé, Kelemen Beatrix Csilláé volt korábban többek között a Mészáros Építőipari Holding, amelynek tagjai a G7 cikke szerint „százmilliárdos nagyságrendű állami megrendeléseket” nyertek el.

Mészáros Lőrinc jelenlegi felesége, Várkonyi Andrea többségi tulajdonosa annak a cégnek (Whitedog Media Kft.), amely bekerült a magyar gyorsforgalmi utak üzemeltetését, fenntartását, fejlesztési feladatait 35 évre koncessziós szerződéssel átvevő MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. fontos alvállalkozói közé – írta meg a Media1 portál.

Mészáros Lőrinc gyermekeinek (Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc; egyik ikonikus cégük, a Fejér-B.Á.L. Zrt. neve is innen ered) céges sikereiről is rendszeresen beszámol a sajtó. Például az Átlátszó (itt és itt) és a 24.hu is írt arról, hogyan „álltak be a közpénzzuhany alá”.

Mészáros János egyik fia, Mészáros Dávid korábban Puskás akadémista volt. Cége, a SolarGo Napelem & Klíma Kft. szerepel az állami finanszírozású napelemprogramot megvalósító cégek között. Mészáros János másik fia, dr. Mészáros János Szabolcs szintén Puskás akadémista volt, és a közelmúltig a Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez tartozó Agrosystem Zrt. ügyvezetője volt.

Senkit nem hagynak az út szélén

Mészáros Lőrinc unokájáról, a 2020-as születésű D.-Sz. R.-ről megírtuk, hogy tavaly földtulajdonos lett Hatvanpusztánál.

Ehhez kapcsolódóan: Mészáros Lőrinc hároméves unokája is földtulajdonos lett Alcsút-Hatvanpusztán

Az ő édesapja, Détári-Szabó Ádám a közelmúltig benne volt a Hunguest Hotels Zrt. vezetőségében. Erről a cégről a Szabad Európa írta meg, hogy sokmilliárdos állami támogatást kapott.

Mészáros Ágnes volt férje, Homlok Zsolt érdekeltségeinek sikeréhez is hozzájárultak az adófizetők pénzéből megvalósult beruházások. (Igaz, házasságuk befejeződése után üzleti útjaik is elváltak.)

Mészáros Lőrinc unokaöccsének, Deák Gábornak Mészáros Lőrinc cégeinek vezetőségében jutott hely. Az ő édesanyja, Deák Miklós Csabáné született Mészáros Ibolya önkormányzati képviselőjelölt volt Rákóczifalván. Róla az Átlátszó írta meg korábban, hogy a lap birtokában lévő dokumentum szerint 2018-ban igazgatási munkatársi pozícióban dolgozott a rákóczifalvi önkormányzatnál.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG