Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb gyilkos légicsapás Kijev ellen; drónok találtak el épületeket Moszkvában


Ez a többemeletes lakóház is megsérült egy dróntámadásban Moszkvában 2023. május 30-án
Ez a többemeletes lakóház is megsérült egy dróntámadásban Moszkvában 2023. május 30-án

Oroszország május 30-án újabb dróntámadást indított Kijev ellen, legalább egy ember életét vesztette, többen pedig megsebesültek – közölték az ukrán hatóságok, hozzátéve, hogy a drónok nagy részét az ukrán légvédelem lelőtte.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere Telegramon közölte, hogy a főváros több kerületében tűz ütött ki, a lehulló roncsoktól kigyulladt egy sokemeletes épületet Kijev Holoszijivszkij kerületében.

„Egy ember meghalt. Összesen négy áldozatot szállítottak kórházba a Holoszijivszkij kerületben. Az orvosok a helyszínen is nyújtottak segítséget” – írta Klicsko, hozzátéve, hogy húsz embert evakuáltak.

Ivan Vihivszkij, az ukrán nemzeti rendőrség megbízott vezetője ugyancsak Telegramon azt mondta, hogy a Kijevet és környékét érő támadás halálos áldozata, egy fiatal nő mellett tizenhárman sebesültek meg.

„Kilenc ember sebesült meg Kijevben, egy 33 éves nő meghalt. A kijevi térségben négy állampolgár sérült meg” – idézte a rendőrség sajtószolgálata Vihivszkijt.

Drónok Kijevben

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint a támadás, amelyet teljes egészében iráni gyártmányú drónok hajtottak végre, helyi idő szerint röviddel éjfél előtt kezdődött és hajnali 4:30-ig tartott.

„Összesen 31 öngyilkos drón támadott északról és délről. A légvédelmi erők 29 drónt semmisítettek meg” – közölte a hadsereg.

Szinte az összes drónt lelőtték Kijev külvárosai és a főváros felett.

A szofisztikált nyugati eszközökkel megerősített ukrán légvédelem nagy hozzáértést tanúsít az orosz légitámadások meghiúsításában, akár drónokkal, akár levegőből indított rakétákkal hajtják végre.

Oroszország csaknem két hónapos szünet után fokozta Ukrajna elleni rakéta- és dróncsapásait, hetente több hullámban is támadott katonai létesítményeket és szállítmányokat.

A főváros katonai igazgatása szerint csak iráni gyártmányú drónok vettek részt a május 30-i, ebben a hónapban immár a 17., Kijev elleni támadásban.

Magyar szemtanú
A Kijevben élő Tompa Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének alelnöke a Szabad Európának elmondta, hogy gyakorlatilag három éjjel nem aludtak, péntek óta minden éjszaka volt légiriadó az ukrán fővárosban. Nem mentek le az óvóhelyre, a ház folyosóján, a vastag falak között várták ki a támadás végét.
Hétfőn napközben is rakétatámadás érte Kijevet, a helyi beszámolók szerint ekkor mintegy negyvenezer ember keresett menedéket a metróban. A ma hajnali, mintegy három órán át tartó támadást drónokkal hajtották végre.
Tompa Tibor szerint ezekkel a légicsapásokkal egyértelműen a civilek megfélemlítése a cél, mert olyan területeket támadnak az orosz erők, ahol nincsenek infrastrukturális célpontok, csak lakóházak, iskolák, bevásárlóközpontok, parkok.
A Kijevben lakó magyar férfi elmondta még, hogy az ellátás továbbra is jó az ukrán fővárosban, van élelmiszer, gyógyszer, a piacokon pedig friss áru.

Ehhez kapcsolódóan: Másokkal szemben az ukránok kikerülhetik a német menekültügyi bürokrácia akadályait

Drónok Moszkvában

Közben Szergej Szobjanin moszkvai polgármester Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy május 30-án reggel dróntámadás érte az orosz fővárost.

„Több épületben kisebb károk keletkeztek a támadásban – mondta Szobjanin. – Senki sem sérült meg súlyosan” – tette hozzá.

Telegram-csatornák jelentése szerint több mint tíz drónt lőttek le a moszkvai körzetben május 30-án reggel.

A katasztrófavédelem egyik képviselője a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy a drónok két lakóépületet találtak el Moszkvában. Az információt független forrásból nem lehetett ellenőrizni.

Az orosz nyomozó hatóság szerint senki sem sérült meg.

Mindennapi életük része

A Kijev elleni legutóbbi támadás egy nappal azután történt, hogy az orosz erők ritka nappali légicsapásokat hajtottak végre az ukrán főváros ellen május 29-én.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy legalább tíz robbanást hallottak Kijevben, miközben a város felett robbanásfelhők és füstnyomok sötétítették el az égboltot.

A város katonai közigazgatása szerint a légvédelem mind a 11 Iszkander rakétát lelőtte a nappali támadás során. Az állítást nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

A kijevi Podil negyed egyik metróállomásának közelében a Szabad Európának több helyi lakos azt mondta, hogy a légitámadások a háború kezdete óta mindennapi életük részévé váltak.

„Ezek a támadások egyet jelentenek azok közül a problémák közül, amelyekkel a háború miatt meg kell küzdenünk” – mondta a nyugdíjas Ivan Csihir.

Ehhez kapcsolódóan: Így neveli ki a hazáért meghalni kész gyermekhősöket Oroszország

Egy nevét elhallgatni kívánó katonatiszt arról beszélt a Szabad Európának, hogy a Kijev elleni legutóbbi orosz támadás kudarc volt, mert Ukrajna védelmi rendszerének sikerült teljes egészében kivédenie.

„Ez Oroszország utolsó lehelete” – mondta.

Közben az ukrajnai Harkivi területtel határos orosz Belgorodi terület kormányzója május 29-én azt jelentette, hogy az ukrán erők több határ menti települést is ágyúznak.

Vjacseszlav Gladkov kormányzó Telegramon közölte, hogy Sebekino határvárosban két ipari létesítményt lőttek, négy alkalmazott megsérült.

Több falu is áram nélkül maradt az ágyúzás nyomán – tette hozzá.

Belgorodot az orosz invázió 2022. februári kezdete óta többször is támadták az ukrán erők.

Készült a Reuters, az AFP és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG