Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb halottat találtak Iránban az összeomlott lakóház romjai alatt, közben folytatódtak a tüntetések


A baleset helyszíne Ábádán városában, Iránban 2022. május 31-én
A baleset helyszíne Ábádán városában, Iránban 2022. május 31-én

Az iráni Ábádán kikötővárosban harminchétre nőtt az összeomlott lakóépület halálos áldozatainak száma. Közben a tüntetők továbbra is tiltakoznak a tisztviselők körében elterjedt korrupció és hanyagság ellen.

Újabb holttestet találtak a romok alatt, így harminchétre emelkedett a múlt hétfőn összeomlott tízemeletes Metropolis lakóház halálos áldozatainak száma, míg további harmincheten megsérültek – közölték a hatóságok szerdán.

Az iráni oktatási minisztérium kedden közölte, hogy a halottak közül öt diák volt.

Egyelőre nem tudni, hogy lehetnek-e további holttestek a romok alatt.

A befejezetlen épület összeomlása az elmúlt évek egyik legtöbb áldozatot követelő katasztrófája volt Iránban.

A hatóságok szerint a helyi korrupció és a laza biztonsági intézkedések miatt történhetett a baleset, és azt mondták, hogy eddig tizenhárom embert, köztük polgármestereket és más tisztviselőket tartóztattak le az építkezési előírások megszegése miatt.

A súlyos baleset tüntetéseket váltott ki a Huzesztán olajtermelő régióban fekvő városban, miközben az országban több helyen is zavargások vannak az emelkedő élelmiszerárak és egyéb gazdasági problémák miatt, amelyek részben az iráni atomprogram miatt bevezetett kemény amerikai szankciók miatt alakultak ki.

Miközben a gyászolók késő éjszakáig gyülekeztek, a közösségi médiában közzétett videókon az látszik, hogy nagy létszámban voltak jelen biztonsági erők Ábádánban. A hatóságok igyekeznek elfojtani a katasztrófa miatt egy hete tartó tüntetéseket.

A tiltakozások azonban elterjedtek, a tüntetők kedden késő este gumiabroncsokat gyújtottak fel és utakat zártak el a közeli Sadegán városában. A felvételek hitelességét független forrásokból eddig még nem lehetett megerősíteni.

A közösségi médiában korábban közzétett videón látható volt, hogy egyes tüntetők azt kiabálják, hogy „Halál Hámeneire”, utalva Ali Hámenei ajatollahra, Irán legfelsőbb vezetőjére.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG