Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb hangulatjavító uniós előlegkifizetés Magyarországnak


Orbán Viktor a legutóbbi uniós csúcs előtt nyilatkozik a sajtónak
Orbán Viktor a legutóbbi uniós csúcs előtt nyilatkozik a sajtónak

A REPowerEU alap még hiányzó 140 millió eurós előlegét is átutalta hétfőn Magyarországnak az Európai Bizottság, bizonyosan kiváltva az Európai Parlament többségének haragját, amely csütörtökön egy állásfoglalásban készül megbélyegezni Brüsszel szerinte bűnösen engedékeny hozzáállását.

Nem kellett sokat várni Brüsszel újabb gesztusára: az Európai Bizottság hétfőn kifizette Magyarországnak a REPowerEU nevű, energetikai átállás elősegítésére hivatott alapból az utolsó, 140,1 millió euró összegű előleget is, így a tavaly év végi 779,5 millió eurós utalással a magyar kormánynak a beruházási programok és reformok végrehajtásának megkezdésére folyósított előlegkifizetés összege 919,6 millió euró, azaz a teljes finanszírozási keret húsz százaléka.

A helyreállítási tervhez csatolt REPowerEU program keretében Magyarország 700,5 millió euró vissza nem térítendő támogatásra és 3,9 milliárd euró kölcsönre jogosult 2026 végéig. Az eredeti terv szerint ennek a 4,6 milliárd eurós összegnek a húsz százalékát két, egyenként tízszázalékos részletben 2024 elején és végén kellett volna folyósítania az Európai Bizottságnak.

Jól értesült források szerint Ursula von der Leyen kabinetjének közbenjárására az előleget végül trükkös módon nem csak jóval előbb fizették ki, de a két, tíz-tíz százalékos rész helyett a javát (ami a közel négymilliárdos kölcsön tíz százaléka) még tavaly év végén folyósították. Megfigyelők szerint a bizottság fizetési buzgalma mögött az a megfontolás áll, hogy rávegyék Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az általa decemberben blokkolt, ötvenmilliárd eurós ukrán finanszírozási csomag támogatására. Az EU27-ek állam- és kormányfői február 1-jén ülnek össze, hogy meghozzák az egyre sürgetőbb döntést.

Ehhez kapcsolódóan: Mézesmadzagot húzott el Orbán orra előtt a gyors utalásokkal a bizottság

A január elején a kohéziós politikai pénzesborítékból folyósított 445 millió euróval együtt a bizottság alig több mint fél hónap leforgása alatt már 1 milliárd 364 millió eurót fizetett ki a magyar kormánynak, véget vetve a hosszú ideje tartó ínségnek.

A mostani döntéssel az Európai Bizottság előreláthatóan magára zúdítja az uniós törvényhozók haragját, akik éppen az év első plenáris ülésén, csütörtökön készülnek megszavazni egy állásfoglalást, óva intve Brüsszelt újabb összegek folyósításától. A képviselők a határozati javaslat elfogadása előtt, szerdán plenáris vitán is foglalkoznak az üggyel, elvileg éppen Ursula von der Leyen jelenlétében. Az EP négy-öt párti többségének meggyőződése, hogy az Orbán-kormány nem felel meg a kifizetés feltételeinek, ezért továbbra is indokoltnak és szükségesnek tartja a pénzek visszatartását.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG