Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb határátkelő nyílt Ukrajna és Lengyelország között a kamionosblokád enyhítése érdekében


Több mint tíz kilométer hosszú kamionsor az ukrán–lengyel határon 2023. április 18-án
Több mint tíz kilométer hosszú kamionsor az ukrán–lengyel határon 2023. április 18-án

Áthaladt az első harminc üres kamion az Uhrinyiv–Dolhobychuv átkelőn, amelynek megnyitása Kijev reményei szerint enyhíthet a lengyel fuvarozók blokádja miatt kialakult helyzeten.

November 6. óta a lengyel fuvarozók három fő határátkelő – Dorohusk–Jahodin, Hrebenne–Rava-Ruszka, valamint Korczowa–Krakovec – kamionforgalmát akadályozzák. November 23-tól egy negyedik ponton is blokkolják a forgalmat a konkurens ukrán vállalatok tisztességtelen versenyelőnyére hivatkozva.

Az érintettek az ukrán kollégáiknak nyújtott európai uniós kiváltságok visszavonását követelik, az ukrán kereskedelmi árufuvarozás kötelező engedélyezési eljárásának visszaállítását, illetve az ukrán fuvarozócégeknek a háború kezdetét követően kiadott engedélyek visszavonását. Azt is fontosnak tartják, hogy Kijev módosítsa elektronikus kiléptetőrendszerét, amely nehezíti a lengyel kamionosok hazatérését.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn kiemelte, hogy kormánya továbbra is határozottan követeli az ukrán kamionosok EU-n belüli engedélymentességének mielőbbi megszüntetését, amelyet az orosz invázió megindítását követően rendeltek el. Ez Kijev és Brüsszel szerint nem teljesíthető.

A tiltakozó lengyel fuvarozókhoz később gazdák és szlovák kollégáik is csatlakoztak.

Ukrajna előző héten bejelentette, hogy olyan intézkedésekről egyezett meg Lengyelországgal, amelyek enyhíthetik a nyomást a blokád alá vont átkelőkön, de a tüntetők fő követeléseiről nem tárgyaltak.

Az egyik ilyen lépés az üres lengyel kamionok hazatérésének lehetővé tétele volt Ukrajnából. Hétfőn át is lépte a határt az első harminc jármű Uhrinyivnél a hajnali 1 órakor megnyitott átkelőhelyen.

Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az elsődleges cél a blokád feloldása, az ugyanis negatív hatással van mindkét ország gazdaságára és az európai piacra is.

Egy magas rangú ukrán illetékes arról számolt be, hogy a kamionosblokád egy százalékponttal vetheti vissza a bruttó hazai termék (GDP) növekedését, amennyiben továbbra sem sikerül megoldást találni.

Ukrajna varsói nagykövete tudatta, hogy folytatódnak a tárgyalások a lengyel féllel. „Azt reméljük, hogy a lengyel kormánnyal közösen kidolgozott javaslatok elegendők lesznek ahhoz, hogy a tüntetők befejezzék a tiltakozást” – jelentette ki.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG