Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb két gabonaszállító hajó indult útnak Ukrajnából


A Star Helena szállítóhajó Odessza kikötőjénél 2022. augusztus 7-én
A Star Helena szállítóhajó Odessza kikötőjénél 2022. augusztus 7-én

A két hajó kedden hagyta el a Fekete-tenger partján fekvő Csornomorszk kikötőjét, így összesen már tizenkét szállítmány indult meg a háború miatt ellehetetlenült ukrán gabonaexport újraindításáról szóló megállapodás óta.

Az Ocean Lion 64.720 tonna kukoricát szállít Dél-Koreába, a Rahmi Yagci pedig nagyjából 5300 tonna napraforgódarát Törökországba.

Az ENSZ és Törökország július végén hozta tető alá az egyezséget, miután olyan figyelmeztetések láttak napvilágot, hogy a gabonaszállítás leállása az ukrajnai orosz invázió miatt súlyos élelmiszerhiányhoz, sőt éhínség kitöréséhez vezethet a világ egyes részein.

Négy hajó jelenleg is Isztambulnál horgonyzik, ahol a nap folyamán át fogják vizsgálni őket a felek által felállított koordinációs központ szakemberei – közölte a török védelmi minisztérium.

Az isztambuli központ feladata a gabonát szállító hajók biztonságos áthaladásának garantálása a kijelölt tengeri folyosókon, illetve annak ellenőrzése, hogy nincsenek rajtuk fegyverek.

A háborút megelőzően Oroszország és Ukrajna együttesen a globális gabonaexport csaknem harmadát adta.

Ukrajnában körülbelül húszmillió tonna búza, kukorica és napraforgómag vár kivitelre. Egy-egy hajó tíz-húszezer tonna szállítására alkalmas, ami azt jelenti, hogy több mint ezer körre lenne szükség.

Továbbá a friss aratásból a kormány mintegy negyvenmillió tonnát szeretne majd exportálni. Oleh Usztenko, az ukrán elnök gazdasági tanácsadója szerint azonban ez akár két évig is eltarthat, amennyiben nem áll helyre teljesen a kikötők üzemelése.

Békeidőben Ukrajna havonta akár hatmillió tonna gabonát exportált fekete-tengeri és azovi-tengeri kikötőiből.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG