Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb kétmilliárd dolláros katonai támogatást jelentett be Washington


Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2023. február 20-án
Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2023. február 20-án

Ukrajnának nyújtott hosszú távú katonai támogatása részeként további kétmilliárd dollárt különít el az Egyesült Államok egyebek mellett fejlett pilóta nélküli repülőgépek és lőszerek szállítására.

Az amerikai védelmi minisztérium azt írta közleményében, hogy a csomagnak olyan fegyverek is részét képezik, amelyek célja az orosz drónok közömbösítése, például szállítani fognak a Switchblade 600-as típusú repülőgépek módosított változatából és különböző elektronikai hadviselési felszerelésekből.

Emellett fokozni fogják a lőszerek küldését a HIMARS rakéta-sorozatvetőkhöz, illetve a lézerirányítású rakétarendszerekhez is. A Pentagon azonban szokatlan módon nem közölt részleteket ezek számáról.

Ezzel a mostani csomaggal együtt Washington több mint 32 milliárd dollárnyi katonai segítségnyújtást jelentett be azóta, hogy Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter leszögezte: a háborús évforduló lehetőséget nyújt a szabadság hívei számára, hogy megerősítsék elkötelezettségüket Ukrajna bátor védőinek hosszú távú támogatása mellett. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az invázió sikere a megtámadott ország határain messze túlnyúlna.

Joe Biden elnök pénteken virtuális csúcstalálkozón vesz részt a világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő G7-csoport vezetőivel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel kiegészülve, hogy összehangolják erőfeszítéseiket Kijev támogatása és Moszkva felelősségre vonása érdekében – közölte a Fehér Ház.

Austin irányításával havonta összeülnek az Ukrajnát támogató országok védelmi miniszterei. Ennek eredményeként a szövetségesek már több mint húszmilliárd dollárnyi értékben ajánlottak fel biztonsági támogatást Kijevnek.

„Nehéz idők előtt állhatunk, de ne feledjük el, hogy mi forog kockán Ukrajnában” – jelentette ki Austin, és rámutatott: muszáj biztosítani, hogy a szabályokon és jogon alapuló nemzetközi rendet ne váltsa fel a zsarnokság és a felfordulás.

A most bejelentett fegyverek és lőszerek nem fognak rögtön megjelenni a harctéren, az eddigi módszer helyett hosszabb távú szerződéseket finanszíroznak belőle. A csomagban aknamentesítésre szolgáló felszerelések, kommunikációs eszközök is vannak.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN-nek nyilatkozva megerősítette, hogy Biden e heti váratlan kijevi látogatásán téma volt az F–16-os vadászrepülőgépek szállítására vonatkozó ukrán kérés is.

„Nagy ellentámadásra készülnek. Véleményünk szerint ezen offenzívához nem az F–16-osok jelentik a kulcsfontosságú képességet” – fogalmazott. Ugyanakkor arra is utalt, hogy az ügyet felülvizsgálhatják egyszer a hosszú távú védelem szempontjából.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG