Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb lefejezéses terrortámadás Franciaországban


Biztonsági erők őrzik a Notre Dame környékét, miután a hírek szerint késes támadást történt a nizzai templomban 2020. október 29-én-
Biztonsági erők őrzik a Notre Dame környékét, miután a hírek szerint késes támadást történt a nizzai templomban 2020. október 29-én-

A nizzai Notre Dame bazilikában egy feltételezett terrorakció során egy késes támadó megölt három embert. A támadót lövés érte, őrizetbe vették. Emmanuel Macron francia elnök és a Jean Castex miniszterelnök Nizzába utaztak.

„Allahu Akbar!" kiabálta a feltételezett terrorakció során a késes támadó, aki lefejezett egy nőt és megölt még két másik embert csütörtök reggel Nizza város egyik templomában – közölték a francia hatóságok.

Nizza polgármestere, Christian Estrosi terrorakciónak minősítette a támadást és a Twitteren elmondta, hogy az eset a város Notre Dame templomában történt.

A rendőrök őrizetbe vették a támadót, aki továbbra is azt kiabálta: „Allahu Akbar", vagyis Allah a legnagyobb.

A polgármester a sajtónak megerősítette, hogy a támadás gyanúsítottját a rendőrök az őrizetbevétel közben meglőtték, a férfi megsebesült, de életben van, kórházba vitték.

„Elegünk van. Itt az ideje, hogy Franciaország mentesítse magát a béke törvényei alól, hogy véglegesen eltörölje területünkről az iszlámfasizmust” - tette hozzá Christian Estrosi.

Szörnyű módszerek

Christian Estrosi megerősítette, hogy ketten a templomon belül haltak meg. A harmadik áldozat, aki odabent súlyosan megsérült még át tudott menekülni a templommal szemben lévő bárba, ahol aztán belehalt sérüléseibe.

A polgármester szerint az egyik áldozatot „szörnyű módszerrel” gyilkolták meg.

„A módszerek minden kétséget kizáróan megegyeznek a Conflans Sainte Honorine bátor tanárával, Samuel Patyval szemben alkalmazott módszerekkel"- utalt nyilatkozatában a polgármester arra a francia tanárra, akit Párizs egyik külvárosában fejeztek le pár héttel ezelőtt.

Marine Le-Pen francia politikus szintén megerősítette, hogy lefejezés történt.

A nizzai polgármester elmondta, a templomban meggyilkoltak közül az egyik valószínű a templomfelügyelő volt.

A Twitteren Christian Estrosi azt írta: „Összetörtem a három áldozat miatt, akik közül ketten a bazilikában haltak meg. Kiváltképpen a templomfelügyelő miatt, akit a hívek nagyra értékeltek. Nizza túl magas árat fizetett, mint ahogy az ország is az elmúlt évek során. Arra kérem a nizzaiakat, hogy tartsunk össze.”

Nizzában 2016-ban történt utoljára terrortámadás, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. A július 14-i nemzeti ünnepre felvonult tömegbe egy teherautó hajtott bele, 86 ember meghalt és több mint háromszáz megsebesült.

Macron és a miniszterelnök is Nizzába utaztak

Jean Castex miniszterelnök nem sokkal 10 óra előtt elhagyta a parlamentet, hogy Nizzába utazzon. Emmanuel Macron elnök is elindult Párizsból Nizzába.

Közben a francia terrorizmusellenes ügyészség közölte, hogy felkérték a támadás kivizsgálására.

A Reuters újságírói a helyszínen elmondták, hogy automatafegyverekkel felfegyverzett rendőrök vették körbe biztonsági kordonnal a templomot, amely a nizzai Jean Medecin sugárúton, a város fő bevásárlóutcáján található. A helyszínen mentők és tűzoltók is voltak.

Rendőrök lelőttek egy embert Avignon mellett

A francia rendőrség az Avignon városhoz közel fekvő Montfavetben közben lelőtt egy felfegyverkezett embert, aki megfenyegetett egy járókelőt.

A francia Europe 1 rádió értesülései szerint a férfi szintén azt kiabálta: „Allahu Akbar”.

Franciaország még gyászolja a lefejezett tanárt

A nizzai támadás akkor történt, amikor Franciaország még mindig Samuel Paty középiskolai tanárt gyászolja, akit a hónap elején fejezett le egy fiatal csecsen származású férfi.

A támadó azt mondta, meg akarta büntetni Patyt, amiért a tanár az egyik óráján bemutatta a diákoknak a Mohammad prófétáról készült karikatúrákat.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a csütörtöki támadás kapcsolódik-e ezekhez a rajzokhoz, amelyeket a muzulmánok istenkáromlónak tartanak.

Paty meggyilkolása óta a francia hatóságok részben az állampolgárok támogatásával ismét jóváhagyták a rajzok publikálásának jogát, és a karikatúrák láthatóak voltak több, a meggyilkolt tanárral szolidáris felvonuláson is.

Mindezzel Franciaország kivívta a muzulmán világ haragját, egyes kormányok Emmanuel Macron francia elnököt iszlámellenes kampány folytatásával vádolják, sok arab országban felszólították az embereket, hogy bojkottálják, ne vegyék meg a francia árukat.

Franciaország közben harcol a koronavírussal is. Macron tegnap este jelentette be a pénteken életbe lépő újabb országos lezárásokat.

Készült a Reuters, a Radio 1 és a France24 tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG