Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb levél Brüsszelből, nem állítják le a jogállamisági eljárást


Miniszteri tanácskozás Brüsszelben 2022. március 21-én
Miniszteri tanácskozás Brüsszelben 2022. március 21-én

A levélben Johannes Hahn költségvetési biztos már konkrét pénzügyi lépéseket helyez kilátásba arra az esetre, ha nem születik megegyezés a magyar kormánnyal. A Népszava úgy tudja, a biztos már szerdán elküldte a levelet Varga Judit igazságügyi miniszternek, akinek egy hónapja van a válaszadásra.

A lap kérdésére az Európai Bizottság megerősítette, megbízták a biztost, tájékoztassa a magyar hatóságokat azokról az intézkedésekről, amelyeket az Európai Bizottság szándékozik javasolni az EU Tanácsnak arra az esetre, ha a Magyarország által hozott korrekciós intézkedések nem megfelelőek.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július 7-én a Kormányinfón bejelentette, négy területen engedtek az Európai Bizottságnak:

  1. csökkentik az egyszereplős tenderek arányát az uniós és az állami megrendeléseknél,
  2. az ügyészséggel szemben lesz helye bírósági jogorvoslatnak korrupciós büntetőügyekben,
  3. csökkenti a kormány a speciális gyors jogalkotás arányát, társadalmi egyeztetésre is lesz idő (Öt nappal később, mindenféle társadalmi egyeztetés nélkül keresztülvitték az új katatörvényt a parlamenten.),
  4. az uniós források jelentős részét arra fordítja a kormány, hogy csökkentse az ország energiafüggőségét.

Az Európai Bizottság nem kívánt részletekbe bocsátkozni arról, milyen konkrét pénzügyi lépéseket említ a biztos a levélben, de közölték, hogy az áprilisban elküldött írásbeli értesítésre érkezett magyar válasz nem ad kielégítő válaszokat a felvetett aggályokra.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG