Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb lobbistát bérelt fel a kormány az USA-ban, hogy jó hírét keltse Magyarországnak


Donald Trump amerikai elnök (L) fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Fehér Házban 2019. május 13-án.
Donald Trump amerikai elnök (L) fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Fehér Házban 2019. május 13-án.

Tízmillió forintnak megfelelő dollárért szerződött egy kommunikációs céggel az amerikai magyar nagykövetség, egyebek között azért, hogy megjelenést biztosítson vezető magyar politikusoknak amerikai médiumokban.

Újabb politikai lobbistát fogadott fel a magyar állam az Egyesült Államokban. Egy regisztrációs nyilatkozatból derül ki, hogy a washingtoni magyar nagykövetség 35 ezer dolláros szerződést kötött egy David Reaboi nevű személlyel, a Strategic Improvisation nevű kommunikációs cég igazgatójával, hogy az „pozitív médiamegjelenést [media coverage] generáljon Magyarország számára, és szembeszálljon a negatív médiamegjelenésekkel.”

Nem ez az első alkalom, hogy a magyar állam lobbistákat fizet meg ilyen tevékenységért az Egyesült Államokban. 2018-ban az Átlátszó számításai szerint összesen 970 millió forintot költött Magyarország ugyanitt ugyanerre.

Médiamegjelenéseket kell intéznie

A legújabb lobbista a dokumentum szerint 35 ezer dollárért (nagyjából 10 millió forint) azt vállalja, hogy:

  • kedvező médiamegjelenést biztosít Magyarország számára az Egyesült Államokban,
  • szembeszáll a Magyarországot érintő negatív médiamegjelenésekkel,
  • hálózatot épít írókból és szakértőkből, és ezeket a kapcsolatokat arra használja fel, hogy magas rangú magyar kormányzati tisztségviselőknek interjúlehetőségeket teremt (legalább havonta öt interjú vagy publicisztika formájában).

A regisztrációs dokumentum szerint a megbízás a 2020. szeptember 25. és december 20. közötti időszakra szól.

David Reaboi egy ösztöndíj kapcsán azt írja magáról, a szeptember 11-i támadások inspirálták arra, hogy politikával kezdjen foglalkozni. A kommunikációs cégéről, amivel a magyar nagykövetség is szerződött azt írja, hogy főleg „Amerika-barát, konzervatív vagy nacionalista nézőponttal szimpatizáló, és erősen iszlamizmusellenes” ügyfelekkel szerződik.

Reaboi-nak, aki saját bevallása szerint magyar zsidó gyökerekkel is rendelkezik, 107 ezer követője van Twitteren, és nem rég osztott meg egy elítélő cikket arról, hogy Joe Biden Magyarországot Belarusz mellett említette egy kampánybeszédben. A lobbista alkalmazásával kapcsolatban megkérdeztük a magyar kormányt is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

XS
SM
MD
LG