Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz diplomatáknak kell elhagyniuk Csehországot


A felrobbantott vrbeticei fegyverraktár romjai 2014-ben ‒ a napokban lezárult nyomozás szerint az orosz katonai titkosszolgálat ügynökeinek akciója volt
A felrobbantott vrbeticei fegyverraktár romjai 2014-ben ‒ a napokban lezárult nyomozás szerint az orosz katonai titkosszolgálat ügynökeinek akciója volt

32 főben maximalizálja Csehország az orosz nagykövetségek személyzetét. Csehország és Oroszország között azóta fokozódik a feszültség, hogy fény derült az orosz titkosszolgálatok szerepére egy 2014-es robbantásban.

Nem küldhet több diplomatát Prágába Oroszország annál, mint ahányan a moszkvai cseh nagykövetségen dolgoznak – jelentette be Jakub Kulhanek cseh külügyminiszter. A döntés alapján legfeljebb 32 főből állhat a prágai orosz képviselet személyzete, vagyis a jelenleg ott dolgozó 63 személy közel felét haza kell rendelni. Erre május végéig kapott határidőt Oroszország.

Hat éve tartó nyomozás

A bejelentés előzménye, hogy április 17-én a cseh kormány kiutasított 18 orosz diplomatát, akikről úgy vélik, kémkedtek. Válaszul Moszkva kiutasította Csehország nagykövetségének 20 dolgozóját. A két ország viszonya azután vált kivételesen feszültté, hogy április 17-én, Csehországban lezárult a vrbeticei lőszerraktár 2014-es felrobbantásával kapcsolatos vizsgálat.

A cseh titkosszolgálatok jelentése szerint a robbantásért az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei felelősek. A brit Bellingcat oknyomozó lap meg is nevezte a gyanúsítottakat: Alekszander Miskin és Anatolij Csepiga mindketten a GRU, az orosz katonai titkosszolgálat két tagja. Az orosz külügy tagadta, hogy a 2014-es robbantáshoz köze lenne orosz szerveknek.

Ők ugyanaz a két ügynök, akiket a brit elhárítás Szergej Szkripal és a lánya megmérgezésével, illetve egy brit nő megölésével is vádol. Szkripal szintén a GRU ügynöke volt, de később beszervezte a brit titkosszolgálat. Lebukása után Nagy-Britanniában telepedett le, és a gyanú szerint továbbra is adott tanácsokat a briteknek, ezért került a GRU célkeresztjébe.

Magyar szál a robbantásban

A Bellingcat szerint a GRU ügynökei 2014-ben Budapestről utaztak Csehországba. A magyar fővárosba diplomáciai fedésben érkeztek, egy diplomáciai csomagnak Oroszország budapesti nagykövetségére való eljuttatásának ürügyén, innen utaztak tovább négy társuk után Ostravába.

A cseh kormány friss döntése előtt nem sokkal felajánlották Moszkvának, hogy vonja vissza a 20 cseh diplomata kiutasítását. A szűk, április 22-ig szabott ultimátumot az orosz kormány elfogadhatatlannak nevezte és elutasította. Kulhanek a Blesk hírlapnak úgy nyilatkozott, a cseh‒orosz viszony rendezését tovább nehezíti, hogy a cseh diplomaták kiutasításával „megbénult” a moszkvai cseh nagykövetség működése.

XS
SM
MD
LG