Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz drónokat lőttek le az ukrán főváros felett


Autók egy rakétatámadást követően Kijevben 2023. június 24-én
Autók egy rakétatámadást követően Kijevben 2023. június 24-én

Az orosz hadsereg immár második egymást követő hajnalban támadta pilóta nélküli repülőgépekkel Kijevet, miközben a NATO–Ukrajna Tanács alakuló ülésére készülnek Vilniusban.

„Összesen tizenöt kamikazedrón volt érintett a támadásban. Ezek közül tizenegyet megsemmisítettek a központi és keleti légi parancsnokság felelősségi légterén” – tájékoztattak.

Az ukrán hadsereg közleményében arról nem írtak, hogy az ország más részein is voltak-e légicsapások.

Ihor Taburec, a Cserkaszi terület kormányzója arról számolt be, hogy két embert kórházban ápolnak égési sérülésekkel, miután egy pilóta nélküli repülőgép becsapódása nyomán kigyulladt egy épület.

A kijevi katonai adminisztráció közölte, hogy a fővárosban több mint két órán át szóltak a légoltalmi szirénák, a területen minden ellenséges eszközt azonosítottak és leszedtek. Áldozatokról vagy anyagi károkról nem érkeztek hírek.

„Ez holt föld” – Drónok segítségével foglaltak vissza egy elaknásított, lerombolt falut
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:35 0:00

A NATO-csúcs keddi nyitónapján az inváziós erők célba vettek több gabonaraktárt a déli Odesszai terület egyik kikötőjében.

Az ukrán katonaság előző nap bejelentette, hogy összesen huszonhat orosz drónt lőttek le a legutóbbi csapáshullámban.

Ehhez kapcsolódóan: A rendőrség új kihívásokkal küzd a háborús Kijevben: kémek, fegyveres erőszak és mentálisegészség-válság

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő szerdán Vilniusba érkezve biztonsági garanciákat sürgetett országa számára.

Kiemelte: a NATO–Ukrajna Tanács ülésén is fel fogja vetni az ügyet, amely az egyik legfontosabb kérdés a találkozón a további fegyverszállítások és a jövőbeli tagsághoz vezető út mellett.

„Egy oldalon szeretnénk állni mindenkivel” – szögezte le.

Olaf Scholz német kancellár elmondta, hogy a világ hét legfejlettebb iparú demokráciáját tömörítő G7-csoport hosszú távú biztonsági garanciákon dolgozik.

Amanda Sloat, az amerikai Fehér Ház illetékes tanácsadója szerint a bemutatásra váró tervezet fő célja a hosszú távú katonai segítségnyújtás biztosítása Ukrajnának, ami erős jelzést küld Oroszországnak arra vonatkozóan, hogy „az idő nem az ő oldalán áll”.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij: Abszurd, hogy Ukrajna nem kap menetrendet a NATO-csatlakozásra

A G7-ek ezt a kezdeményezést ideiglenes garanciának tekintik, amíg Ukrajna meg nem kapja a tagságot az észak-atlanti szövetségben.

„Segítünk Ukrajnának olyan haderőt felépíteni, amellyel megvédhetik magukat, és el tudják rettenteni az ellenséget egy jövőbeli támadástól” – mondta Sloat.

Hozzátette, hogy nagy hangsúlyt fognak fektetni a hosszú távú befektetésre a katonai és védelmi szektorba .

„További demokratikus és biztonsági reformokra van szükség Ukrajnában” – húzta alá az amerikai tisztségviselő. Mint mondta, Joe Biden elnök egyértelmű volt azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna elérheti céljait, de ez is követelmény lesz, ahogy minden jelenlegi tagállam esetében az volt.

Készült az AFP és a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG