Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz légicsapások Kijev ellen is, az ENSZ friss számokat közölt az ukrán civil áldozatokról


Ukrán tank Bahmut közelében 2023. június 17-én
Ukrán tank Bahmut közelében 2023. június 17-én

Az ukrán főváros és több más város, illetve térség is nagyszabású támadás célpontja volt éjjel – közölték a regionális hatóságok és a hadsereg június 20-án.

A kijevi légvédelem éjjel visszavert egy hatalmas orosz dróntámadást, mintegy húsz iráni gyártmányú drónt semmisített meg – közölte Szerhij Popko, a Kijevi terület kormányzója Telegramon.

„Újabb hatalmas légitámadás a főváros ellen. Ezúttal az ellenség pilóta nélküli légi járműveket használt az előzetes információk szerint, Sahid drónokat” – írta Popko, hozzátéve, hogy az elmúlt 18 napban ez volt az első támadás Kijev ellen.

A légiriadó több mint három órán át tartott Kijevben – mondta Popko. Áldozatokról vagy károkról eddig nem érkezett jelentés.

Az ukrán légvédelem közölte, hogy az összesen 35 iráni gyártmányú drónból 32-t lelőtt.

ENSZ-számadás a civil halottakról és sebesültekről

Északnyugaton, a Szumi területen egy civilt öltek meg orosz lövedékek éjjel – jelentették a regionális adminisztráció tisztviselői június 20-án.

Orosz légicsapások célpontja volt éjjel a Zaporizzsjai és a Lvivi terület is.

Zaporizzsjában kommunikációs eszközöket, épülő lakásokat, mezőgazdasági vállalkozásokat támadtak – mondta Jurij Malasko, a regionális katonai igazgatás első embere.

Lvivben egy kiemelt fontosságú infrastrukturális célpontot sikerült eltalálni – közölte Makszim Kozickij területi kormányzó.

A legutóbbi támadási hullámot megelőzően azt jelentette az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala, hogy a háború tavaly februári kezdete óta 9083 ukrán civil vesztette életét és 15.779-en sebesültek meg június 18-ig.

Csak júniusban 112 civil halt meg és 445 volt a sebesültek száma – áll az ENSZ június 19-i közleményében, amely arra figyelmeztet, hogy a tényleges áldozatok száma valószínűleg ennél jóval magasabb.

A legtöbben tüzérségi lövedékeknek, valamint rakéta- és légicsapásoknak váltak áldozatává – közölte az ENSZ.

Fronthelyzet – amit tudni lehet

A harctéren heves összecsapások folytak június 19-én, az orosz erők a kelet-ukrajnai Donyecki területre összpontosítottak, míg az ukránok a déli területekről próbálták kiszorítani az orosz csapatokat – közölte az ukrán hadsereg vezérkara.

Az oroszok továbbra is Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka területére fókuszálnak a Donyecki területen.

Ukrán tisztviselők korábban megerősítették, hogy visszafoglalták az első falut a Zaporizzsjai területen, ahol Európa legnagyobb, jelentős atomerőműve található.

Annak megerősítése, hogy az ukrán csapatok visszafoglalták Pjatihatki falut, néhány órával azután érkezett, hogy Volodimir Zelenszkij elnök megígérte: Ukrajna visszafoglalja teljes területét, Kijev folytatja „a lépéseket a megszállás felszámolására”.

Az orosz oldal nem tett említést Pjatihatkiról, azt közölte, hogy erői számos támadást visszavertek. Kiadott egy videót is egy francia gyártmányú harckocsiról, amelyet Donyeck keleti részén zsákmányoltak.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán erők főparancsnoka szerint Dél-Ukrajnában az orosz megszállók heves ellenállásba ütköztek.

Az ukránok előrenyomulását erődítmények, aknamezők és „nagyszámú tartalék” hátráltatta, de a hadművelet menetrendje nem változik – közölte június 19-én Telegramon.

Közben orosz tisztviselők azzal vádolták Ukrajnát, hogy a határokon átnyúlva ágyúzott egy belgorodi várost. Mostanában szinte naponta érkeznek hírek oroszországi területeket érő támadásokról a csaknem 16 hónapja folyó háborúban.

Az ukrán erők az invázió kezdete óta kerülik, hogy felelősséget vállaljanak az orosz területeken belüli támadásokért. Magukat elégedetlen orosz szabotőrnek mondó személyek közölték, hogy ők állnak az elmúlt hetekben gyakori oroszországi támadások mögött.

A Szabad Európa nem tudja ellenőrizni egyik fél jelentéseit sem a legsúlyosabb harcok helyszínéről.

Készült a dpa és a Reuters jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG