Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz támadásokat védtek ki az ukránok Bahmutnál


A 80. ukrán ejtőernyősdandár katonája figyeli környezetét a frontvonal egyik lövészárkából Bahmut közelében 2023. március 16-án
A 80. ukrán ejtőernyősdandár katonája figyeli környezetét a frontvonal egyik lövészárkából Bahmut közelében 2023. március 16-án

Az ukrán harcosok újabb orosz támadássorozatot vertek vissza Bahmutban és a kelet-donyecki város környékén – közölte a katonaság március 17-én reggel. Közben ukrán civilek haltak meg orosz ágyútűzben Kelet-Ukrajnában.

A terület katonai kormányzása szerint délen Herszon városát ismét hevesen lövik az oroszok.

A Donyecki terület kormányzója, Pavlo Kirilenko elmondta, hogy az elmúlt nap folyamán két ember meghalt, nyolc másik pedig megsebesült.

„Március 16-án az oroszok megölték a Donyecki terület két lakosát Toreckben és Krasznohorivka faluban. A térségben nyolc másik ember megsérült” – írta Kirilenko Telegramon.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara arról számolt be, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz csapatok több mint hetven támadást hajtottak végre a kelet-ukrajnai arcvonal mentén, és a mára már romokban heverő Bahmutra helyezték a fő hangsúlyt. A város a novemberben indult és a téli hónapokban könyörtelenül folytatott intenzív orosz offenzíva fő célpontja.

Bahmut mellett az orosz erők támadásokat hajtottak végre a donyecki Liman, Avdijivka, Marijinka és Sahtarszk településen is – közölte a hadsereg.

Az orosz erők öt rakéta- és 18 légicsapást indítottak, és több tucat lövedéket lőttek ki rakétarendszereikből.

A hadsereg jelentése szerint a donyecki Kosztyantyinivka elleni heves orosz tűzben hat civil megsebesült, házak tucatjai mellett a polgári infrastruktúra is megrongálódott.

Ehhez kapcsolódóan: „Nincs holttest, nincs kifizetés” – Eltitkolják a Wagner-zsoldosok halálát a családjuk elől

Minden nap katonák életét jelenti a késedelem

Délen Herszon városát 24 óra alatt 13-szor ágyúzták – közölte a térség katonai kormányzója, Olekszandr Prokudin március 17-én. Egy ember megsebesült. Prokudin elmondta, hogy a Herszoni terület egésze 76 támadást szenvedett el, amelyeket főként Grad rakéta-sorozatvető rendszerekből indítottak.

Az ukrán erők novemberben felszabadították Herszon városát a Dnyeper folyó jobb partján, és az orosz csapatokat a bal partra kényszerítették.

Azóta az orosz katonák folyamatosan ágyúzzák Herszont és a megye más, ukrán ellenőrzés alatt álló részeit, számos civil halálát és sérülését okozva, emellett újra és újra kárt tesznek az energia-infrastruktúrában, nagy területeket hagytak áram nélkül a téli hónapokban.

Ukrajna elleni teljes körű inváziójának kezdete óta Oroszország folyamatosan tagadja, hogy civileket venne célba, jóllehet rengeteg a bizonyíték ennek az ellenkezőjére.

A diplomáciai fronton Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra kérte Ukrajna szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállításokat. Arra figyelmeztetett, hogy a késések emberéletekbe kerülnek a harctéren.

„Ha egy szállítást egy nappal elhalasztanak, az azt jelenti, hogy valaki meghal a fronton” – mondta Kuleba a BBC-nek Kijevben adott interjújában.

Hozzátette, hogy Ukrajna nem felejti el, ki segített neki a szükség órájában, és ki nem.

„A háború egy olyan pillanat, amikor az embernek választania kell, és minden választást feljegyzünk” – mondta Kuleba.

Készült a Reuters, az AP és a BBC tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG