Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb ország fontolgatja, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást


A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tüntetnek Brüsszelben 2021. december 19-én.
A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tüntetnek Brüsszelben 2021. december 19-én.

A belga miniszterelnök kész megfontolni, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást Belgiumban. Ausztriában februártól kötelező lesz az oltás, és Németország is ebbe az irányba mozdult el. Csak azok mentesülnek, akiket életkoruk vagy egészségügyi problémájuk miatt nem lehet oltani.

„Amikor azonban azt látjuk, hogy az intenzív osztályokon ötször annyi a be nem oltott ember, mint a beoltott, nem kerülhetjük el a kérdést” – idézte a La Libre Belgique című napilap Alexander De Croo egyik nyilatkozatát.

A francia nyelvű napilap emlékeztetett arra, hogy De Croo november végén azt mondta: a belga kormány nem akarja kötelezővé tenni a védőoltást a teljes lakosság számára. Friss nyilatkozatában a miniszterelnök viszont már azt közölte, hogy a belga kormány célja a teljes lakosság beoltása.

„A cél egyértelmű: mindenkit be kell oltanunk. Ha a kötelező védőoltás ehhez hozzájárulhat, készen állok arra, hogy fontolóra vegyem.”

Hozzátette: a koronavírus elleni kötelező oltásról a kormány nem dönthet egyedül, ahhoz parlamenti szavazás szükséges. A politikus arról is beszélt, hogy a koronavírus elleni küzdelem stratégiája megváltozott. Korábban az újabb hullámok elkerülésére koncentráltak, most viszont arra, hogy a hullámgörbéket a lehető leglaposabban tudják tartani.

Belgiumban is dominánssá vált az omikron

A napilap beszámolója szerint a koronavírus omikron változata jelenleg a fertőzések 60 százalékáért felelős Belgiumban. Az új, agresszívabban fertőző variáns terjedési ütemét jól mutatja, hogy pénteken még csak a fertőzöttek 41 százalékánál mutatták ki.
A legfrissebb jelentések szerint naponta átlagosan 7011 ember fertőződik meg az új típusú koronavírussal, ami 36 százalékkal alacsonyabb az egy héttel ezelőtti adatoknál.

Az MTI összefoglalója szerint Belgiumban a karácsonyi hétvégén naponta átlagosan 113 ember került kórházba a koronavírus miatt. Kórházban mintegy kétezer fertőzöttet kezelnek, közülük 613-an vannak intenzív osztályon. A fertőzés szövődményeiben átlagosan 37-en halnak meg naponta. Valamennyi mutató enyhe csökkenést mutat.

XS
SM
MD
LG