Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb összecsapások az örmény–azeri határon


Francia humanitárius segélyszállítmány tart az érintett régióba 2023. augusztus 30-án
Francia humanitárius segélyszállítmány tart az érintett régióba 2023. augusztus 30-án

Több ember is életét vesztette az újabb határvillongás során Örményország és Azerbajdzsán között, a szakadár Hegyi-Karabah régiótól északnyugatra.

Az örmény védelmi minisztérium arról számolt be, hogy két katona meghalt és egy másik megsebesült a Szotk és Norabak település térségében kitört lövöldözésben.

Az azeri kormány jelentése szerint a szomszédos ország hadereje drónokkal támadta Kəlbəcər régióját, aminek következtében három ember sebesüléseket szenvedett.

Ehhez kapcsolódóan: A blokád szigorításával Azerbajdzsán választás elé állítja a karabahi örményeket: megadják magukat, vagy éhen halnak

Örményország azzal vádolja Azerbajdzsánt, hogy törvénytelenül blokád alatt tartja a nagyrészt örmény lakosságú Hegyi-Karabahot. Szakértők szerint a humanitárius helyzet emiatt katasztrofális, a gyógyszer, az élelmiszer és az üzemanyag sem jut el szabadon a régióba.

Baku ezt tagadja, közölte, hogy alternatív útvonalat ajánlott fel az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő, mostanra elzárt Laçın-folyosó kiváltására, viszont a javaslatot visszautasították a régió helyi, örmény nemzetiségű hatóságai.

Az Egyesült Államok előző nap ismét súlyos aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és a szóban forgó út haladéktalan újranyitására szólított fel.

Ehhez kapcsolódóan: Párizs polgármestere elakadt egy segélykonvojjal Hegyi-Karabah felé

Baku és Jereván évek óta vitában áll Hegyi-Karabah miatt. Az örmények által támogatott szeparatisták a kilencvenes évek elején egy háború során elfoglalták Azerbajdzsántól a főként örmények lakta régiót (és az azt körülvevő, etnikailag azeri hét körzetet). Mintegy harmincezer ember vesztette életét.

A konfliktus rendezésére tett diplomáciai erőfeszítések eddig kevés előrelépést hoztak. A két fél 2020-ban újabb háborút vívott, amely mintegy hat hétig tartott. Az orosz közvetítéssel létrejött tűzszünet eredményeképpen Örményország elvesztette az ellenőrzést a régió egy része és hét szomszédos körzet felett.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG