Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb rangos szakmai díjat kapott a Szabad Európa újságírója, Báthory Róbert


Báthory Róbert, a Szabad Európa magyar szolgálatának vezető tudósítója
Báthory Róbert, a Szabad Európa magyar szolgálatának vezető tudósítója

Bihari Ádám (HVG) és Földes András (Telex) nyerte megosztva a Minority Rights Group Europe által alapított, harmadszor átadott Fejlesztési Újságírói Díjat, amelynek idei partnere a Mérték Médiaelemző Műhely. Második díjat kapott Fülöp Zsófia (Magyar Narancs) és Báthory Róbert (Szabad Európa).

Báthory Róbert „A nagyobb gyerekek a kukában fürdenek” – Így döntött be több száz családot a kötelező kukadíj című cikkéért vehette át az elismerést, a zsűri indoklása szerint azért, mert cikke „egy látszólag bagatell ügyön keresztül bemutatott súlyos, de nem fárasztó társadalomkritika”.

Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa oknyomozó újságírója. Immár tizennyolc éve dolgozik a médiában, ebből tíz éven át a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV, az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő tevékenykedett. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 2020-as újraindulásától tagja a Szabad Európa magyarországi szerkesztőségének.

A pályaművek fele a diszkriminációval, az egyenlőtlenségekkel foglalkozik

A Minority Rights Group Europe a 2018-ban indult Media, Minorities, Migration programjának keretein belül alapította meg a Fejlesztési Újságírói Díjat, hogy jutalmazza a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírókat.

A díjat idén harmadszor adták át. Bármely olyan, magyarországi médiumban 2020. június 1. és 2021. november 30. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, amely a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik (ideértve többek között a nemzetközi emberi jogokat, különböző országokban a kisebbségek helyzetét, a szegénységet, az egyenlőtlenséget, a társadalmi változásokat, a gazdaságfejlesztési projekteket és a méltányos kereskedelmet).

A díjra érkezett pályázatokat egy háromtagú független szakértői zsűri bírálta el, amelynek tagjai Móricz Ilona, a Független Médiaközpont kuratóriumának tagja, Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője és Réti Pál, a HVG régebbi főszerkesztője volt. A díjátadón kiemelték, hogy a pályaművek közel fele a diszkrimináció, az egyenlőtlenségek széles spektrumát fedi le a menstruációs szegénységtől a HIV-betegek hátrányos megkülönböztetéséig, az emberkereskedelem túlélőinek megpróbáltatásaitól az államilag támogatott ipari beruházások zaját elszenvedők hatósági negligálásáig.

A díjazottakon kívül a zsűri kiemelte Belicza Bea (Szeretlek Magyarország), Dobsi Viktória (Mérce) és Csengel Karina (Mérce) munkáit.

XS
SM
MD
LG