Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb rezsicsökkentés jön Romániában


Az Electrica cég gázreklámja Romániában 2021. szeptember 9-én
Az Electrica cég gázreklámja Romániában 2021. szeptember 9-én

Románia kormánya február elejétől kibővíti a háztartásokra és egyes vállalati fogyasztókra vonatkozó energiaár-támogatásokat és árplafont, hogy tovább enyhítse azt a kárt, amelyet a növekvő áram- és gázszámlák jelentenek – közölte Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn este.

Az uniós tagállam Románia már korábban bevezette a háztartásokra vonatkozó, árplafonon és szubvenciókon alapuló támogatási rendszerét egy bizonyos havi fogyasztási szintig.

Hétfőn a kormánykoalíció pártjainak vezetői megállapodtak abban, hogy a támogatási rendszert bőkezűbbé teszik a fogyasztási szint emelésével, és bevonják az iskolákat, kórházakat, kisvállalkozásokat és élelmiszer-termelőket is.

Az új rendszer február-márciusra vonatkozik, és nagyjából hárommilliárd lejbe (216 milliárd forint) kerül az államnak – mondta Ciucă.

A jegybank nemrégiben közölte: arra számít, hogy az éves infláció meghaladja a középtávú előrejelzéseket, elsősorban az ármaximálás és a támogatások ellenére magas gáz- és áramárak miatt.

Az éves infláció a várakozások felett nőtt, 8,19 százalékra emelkedett decemberben. Ez egy évtizede a legmagasabb szint.

A hónap elején Ciucă azt mondta, hogy a kormány áprilistól öt százalékra csökkenti a villamos energia általános forgalmi adóját a támogatások kiterjesztése érdekében, de a három koalíciós pártnak erről még meg kell állapodnia.

XS
SM
MD
LG