Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb sikerekről számoltak be az ukrán erők, az oroszok Harkivot lőtték


Orosz rakétákat lőttek ki Ukrajna ellen az oroszországi Belgorodi területről. Harkiv, 2023. július 16.
Orosz rakétákat lőttek ki Ukrajna ellen az oroszországi Belgorodi területről. Harkiv, 2023. július 16.

Az ukrán erők folytatják offenzívájukat az ország déli részén, Melitopol és Bergyanszk térségében, a Zaporizzsjai területen. Közben visszafoglaltak kisebb területeket keleten is, Donyeckben – közölte az ukrán hadsereg július 17-én.

„Az elmúlt hét során összesen (keleten és délen) az offenzívák eredményeként csaknem 18 négyzetkilométer szabadult fel” – közölte Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes Telegramon, hozzátéve, hogy a donyecki Bahmut térségében is sikerült visszafoglalni bizonyos területeket.

Maljar azt mondta, hogy az ellentámadás kezdete óta visszafoglalt teljes terület több mint 210 négyzetkilométert tesz ki.

A Wagner-zsoldosokkal az élen az orosz erők hónapokig tartó heves harcok után májusban foglalták el Bahmutot, de az ukrán csapatok a közelmúltban megerősödtek a lerombolt várostól északra és délre.

Maljar közölte, hogy az elmúlt héten mintegy hét négyzetkilométert szabadítottak fel Bahmut környékén, ahol összesen több mint harminc négyzetkilométert foglaltak vissza az ukrán erők.

Ehhez kapcsolódóan: A rettegett orosz Perzselő Napot is bevetették az ukránok az ellentámadás során

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara július 17-i napi jelentésében arról számolt be, hogy az orosz csapatok Donyeckben a Bahmut–Avgyijivka–Kupjanszk–Marjinka vonalon összpontosítják fő hadműveleteiket.

Azt írták, hogy az ukrán csapatok kivédték az oroszok próbálkozásait az ukrán állások lerohanására Donyeckben, és az elmúlt 24 órában 28 közelharcot vívtak keleten.

A legutóbbira akkor került sor, amikor az oroszok július 16-án háromszor is csapást mértek Ukrajna keleti részén Harkivra.

Oleh Szinehubov, a Harkivi területi katonai közigazgatás vezetője arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon, és sötétedés után légiriadót rendeltek el.

Szinehubov korábban Telegramon közölte, hogy egy civil – egy 1999-ben született férfi – életét vesztette a második támadásban, amely Ihor Terekhov harkivi polgármester szerint helyi idő szerint este 7 óra körül volt.

Szinehubov elmondta, hogy három férfi repeszsérülésekkel került kórházba, egy embert pedig a helyszínen láttak el.

Ukrán tájékoztatás szerint az orosz hadsereg négy Sz–300-as rakétát indított az oroszországi Belgorodi területről. A rakéták közül kettő a levegőben robbant fel, a másik kettő azonban célba ért – az egyik egy stadionba csapódott be, a másik pedig a város egyik útját találta el.

Készült a Reuters és a BBC tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG