Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb terhes nő halt meg, felülvizsgálják az abortuszra vonatkozó lengyel szabályokat


Az abortusz szigorítása ellen tüntetnek Varsóban 2021. november 6-án
Az abortusz szigorítása ellen tüntetnek Varsóban 2021. november 6-án

Megsértették a betegjogait annak az öt hónapos terhes nőnek, aki meghalt a kórházban, miután nem végezték el rajta az életmentő abortuszt.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy minden nőnek joga van az abortuszhoz, amennyiben terhessége miatt életveszélybe kerül.

A tárcavezető emellett bejelentette, hogy bizottságot állítanak fel a terhességmegszakítási irányelvek vizsgálatára. Külön kitért arra, hogy a testületben nők is helyet kapnak.

A 33 éves Dorota Lalik május végén halt meg a konzervatív dél-lengyelországi régióban található Nowy Targ kórházában, ahova azt követően szállították be, hogy elfolyt a magzatvize. Azt mondták neki, hogy feküdjön a lábait felpolcolva. Három nappal később meghalt szepszisben.

Bartłomiej Chmielowiec ombudsman leszögezte, hogy az egészségügyi intézmény megsértette a terhes nő jogait.

Jolanta Budzowska, az elhunyt családjának ügyvédje szerint egyértelműen orvosi műhiba történt, mivel a nőt nem tájékoztatták arról, hogy az életét kockáztatja, ha nem szakítják meg a terhességet időben.

Ehhez kapcsolódóan: „Nem hiszem el, hogy meghaltál!” – a lengyel abortusztilalomról az EP-ben

Ez már nem az első olyan eset Lengyelországban, amikor egy terhes nő azért hal meg, mert indokolt esetben sem végzik el a terhesség megszakítását a magzat szívhangjára tekintettel.

A lengyel alkotmánybíróság 2020-ben úgy döntött, alkotmányellenes a terhességmegszakítás feltételeiről szóló 1993. évi törvény. A döntés csak azokban az esetekben engedélyezi a terhesség megszakítását, amikor a születés előtti vizsgálat vagy más orvosi megfontolás súlyos és visszafordíthatatlan magzati károsodás vagy a magzat életét fenyegető gyógyíthatatlan betegség nagy valószínűségére utal. A döntés azonban gyakorlatilag teljes abortusztilalmat jelent, mivel a Lengyelországban végzett legális abortuszok túlnyomó többsége az előbb említett okból történt.

A döntést követő első tíz hónapban életet és egészséget fenyegető veszély miatt mindössze háromszáz nőn végeztek terhességmegszakítást a lengyel kórházakban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG