Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb ukrán rakétákat lőttek le Oroszország területén


Lángoló autók az oroszországi Belgorodban 2023. december 30-án
Lángoló autók az oroszországi Belgorodban 2023. december 30-án

Orosz tájékoztatás szerint tucatnyi további ukrán rakétát semmisítettek meg a határ menti Belgorodi területen néhány nappal azután, hogy ugyanitt huszonöt ember vesztette életét légicsapásokban.

Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó azt írta szerda reggel Telegramon, hogy a helyzet továbbra is feszült a régióban.

„Működött a légvédelem” – hangsúlyozta, azonban ezzel kapcsolatban csak későbbre ígért részleteket.

A moszkvai védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg két Tocska–U rakétát és hét másikat lőtt ki a területre kedd este, majd másnap reggel hat újabb Tocska–U és hat Vilha rakétát.

A szovjet gyártmányú Tocska–U harcászati rakéták hatótávolsága 120 kilométer. Robbanófejük kazettás lőszerek célba juttatására is alkalmas.

Az utóbbi napokban gyakoribbá váltak a támadások az egymással háborúban álló két ország határának orosz oldalán. A térségben található sűrű erdőkből tüzérséggel, rakétákkal és drónokkal is célba vették Oroszországot.

Harminc évig is eltarthat a Bahmut körüli területek aknamentesítése
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:33 0:00

A Belgorodi terület azonos nevű székhelye mintegy száz kilométerre északra fekszik az Ukrajna második legnagyobb városának számító Harkivtól.

A 340 ezres lakosságú Belgorod a legnagyobb orosz város az ukrán határ közelében, amelyet ekképpen viszonylag egyszerű támadni a határ túloldaláról.

Szombaton a várost érő légicsapásokban huszonöt ember vesztette életét, közöttük öt gyerek. Kedden is volt egy civil áldozata a rakétázásnak.

Sokak szerint az akciók célja annak demonstrálása, hogy a háború az oroszországi hétköznapi életre is súlyos hatással lehet.

Repeszálló mellényben kézbesíti a leveleket az ukrán postásnő
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:19 0:00

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn megtorlást helyezett kilátásba, és terrortámadásnak minősítette a Belgorod elleni támadásokat.

„Meg akarnak félemlíteni minket, bizonytalanságot akarnak kelteni az országunkban” – mondta, majd a belgorodi civil veszteségekről szóló kérdésre válaszolva kijelentette, hogy „perzselő haragot” érez.

Számos orosz katonai blogger sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a haderő a tavalyi ukrán ellenoffenzíva nyomán kiszorult Ukrajna határ menti területeiről. Szerintük újabb területeket kellene ellenőrzésük alá vonniuk az inváziós erőknek ahhoz, hogy garantálható legyen Oroszország biztonsága.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG