Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb ukrán tüzérségi támadások érték az oroszországi Belgorodot


Tűzoltók a légicsapásokat követően, 2023. december 30-án Belgorodban
Tűzoltók a légicsapásokat követően, 2023. december 30-án Belgorodban

Az ukrán hadsereg ismét a határ menti orosz nagyvárost lőtte csütörtök éjjel, miután előző hétvégén huszonöt ember vesztette életét ott légicsapásban.

Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó arról számolt be, hogy legkevesebb két ember megsebesült, és több autóban is károk keletkeztek.

„Légvédelmünk működött Belgorodban és a körzetében, tíz közeledő légi célpontot lőttek le” – emelte ki Telegramon.

Az ukrán határ közelében fekvő oroszországi településeken meghosszabbították az iskolai téli szünetet a légicsapásokra tekintettel, illetve távoktatást rendeltek el az egyéb tanintézményekben.

Ehhez kapcsolódóan: Már csak néhány nagyobb támadás kivédésére van lőszere az ukrán mobil légvédelemnek

Az utóbbi napokban gyakoribbá váltak a támadások az egymással háborúban álló két ország határának orosz oldalán. A térségben található sűrű erdőkből tüzérséggel, rakétákkal és drónokkal is célba vették Oroszországot.

A Belgorodi terület azonos nevű székhelye mintegy száz kilométerre északra fekszik az Ukrajna második legnagyobb városának számító Harkivtól.

A 340 ezres lakosságú Belgorod a legnagyobb orosz város az ukrán határ közelében, amelyet így viszonylag egyszerű támadni a határ túloldaláról.

Szombaton a várost érő légicsapásokban huszonöt ember vesztette életét, köztük öt gyerek. Kedden is volt egy civil áldozata a rakétázásnak.

Sokak szerint az akciók célja a normalitás látszatának szétrobbantása, azaz annak demonstrálása, hogy a háború az oroszországi hétköznapi életre is súlyos hatással lehet.

Ukrajna emellett egy parancsnoki központot is célba vett az Oroszország által még 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigeten.

A moszkvai védelmi tárca tájékoztatása szerint péntekre virradóra harminchat drónt lőttek le és fogtak el a terület felett.

Számos orosz katonai blogger sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a haderő a tavalyi ukrán ellenoffenzíva nyomán kiszorult Ukrajna határ menti területeiről. Szerintük újabb területeket kellene ellenőrzésük alá vonniuk az inváziós erőknek ahhoz, hogy garantálható legyen Oroszország biztonsága.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn megtorlást helyezett kilátásba, és terrortámadásnak minősítette a Belgorod elleni támadásokat.

Csütörtökön legalább négy ember esett áldozatul az inváziós erők csapásainak Ukrajnában.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna az eddigi legnagyobb orosz légitámadást szenvedte el év végén

Az amerikai Fehér Ház közölte, hogy Észak-Korea nemrég ballisztikus rakétákkal látta el Oroszországot, már be is vetik a harctéren.

„Ez jelentős és aggasztó eszkalációja Oroszország támogatásának a Koreai Népköztársaság részéről” – jelentette ki John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG