Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra bezárják Angliát, felkészül Németország


Kiadó üzlethelyiség mellett sétál egy járókelő Londonban 2020. október 13-án.
Kiadó üzlethelyiség mellett sétál egy járókelő Londonban 2020. október 13-án.

Eljött a harmadik lezárási hullám az Egyesült Királyságban, számol be a Szabad Európa központi szerkesztősége.

Keddtől legalább február közepéig fog tartani, távoktatásra állnak át az iskolák, az éttermek csak elvitelre szolgálhatnak ki és a nem létszükségleti üzleteknek be kell zárniuk.

"Amikor önökhöz szólok, a kórházaink épp nagyobb nyomás alatt vannak a vírus miatt, mint a járvány kezdete óta bármikor"

- mondta Boris Johnson miniszterelnök a lezárásokat bejelentő tévébeszédében.

Az országban már karácsony idején is szigorítottak a korlátozásokon, de megjelent a náluk a koronavírus egy új, a korábbiaknál gyorsabban terjedő változata, a B.1.1.7 nevű verzió.

Az elmúlt napokban rendre 50 ezer felett volt a napi új megbetegedések száma, a halottak száma pedig már 75 ezer felett jár a kicsit kevesebb mint 68 milliós országban.

Németország lehet a következő

Angela Merkel német kancellár kedden találkozik a regionális vezetőkkel, de hasonló lezárások várhatók Németországban is. Az országban 35 ezer fölé emelkedett a járvány miatti halálozások száma, a napi halálozásoké pedig az év végén ezer fölé.

"Mivel a megfertőződési számok még mindig túl magasak, szükséges lesz a korlátozások kiterjesztése"

-mondta Jens Spahn egészségügyi miniszter hétfőn.

Az Egyesült Államokban közben megkezdték a vakcina második adagját is beadni az első körben beoltottaknak. A helyi járványügyi hivatal (CDC) alapján eddig 4,6 millió oltást adtak be, de a 15 millió kiosztott oltás kétharmadát még mindig nem használták fel.

Franciaországban is lassabban indult az oltás, egyelőre még csak 500 embert oltottak be. Miközben ez a szám Németországban 200 ezer, Olaszországban százezer.

Mexikó is lassabban indult az oltási program, eddig csak 44 ezer embert oltottak be. De az ország közben engedélyezte az AstraZeneca oltását is, amitől az oltási arányok felpörgetését is várják. Mexikóban 1,4 millió fertőzést azonosítottak, és eddig több mint 127 ezer ember halt bele a járványba.

Indiában is engedélyezték az AstraZeneca oltását, és egy helyi gyógyszercég oltását is. Az 1,4 milliárdos országban 10, 3 millió fertőzést regisztráltak eddig, nagyjából 150 ezer haláleset mellett.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG