Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra megtorpant az Északi Áramlat 2 gázvezeték


Az Északi Áramlat 2 gázvezeték egy létesítménye Lubminban, észak-kelet Németországban, 2020. szeptember 7-én.
Az Északi Áramlat 2 gázvezeték egy létesítménye Lubminban, észak-kelet Németországban, 2020. szeptember 7-én.

Egyelőre nem folytatódik az orosz vezetésű Északi Áramlat 2 gázvezeték építése. A munkát a Washington által kilátásba helyezett szankciók is megakasztják.

Leállnak az Északi Áramlat 2 építésével, az orosz vezetésű konzorcium felfüggesztette a Németországba vezető tengeralatti gázvezeték építését – ezt a német Handelsblatt írta meg a konzorcium szóvivőjére hivatkozva, aki azt állítja, washingtoni nyomásra állt le újra a kivitelezés.

A dán tengerészeti hatóság múlt hónapban még azt közölte, hogy a munkálatok január közepén indulhatnak újra a dán vizeken, a csöveket pedig a Fortuna hajó fogja lerakni.

„Van engedélyünk a dán energiaügynökségtől, hogy pénteken megkezdhessük a munkát, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy folytatjuk is a csövek lerakását” –mondta a német lapnak az Északi Áramlat 2 szóvivője.

„A konzorcium valószínűleg január végén vagy február elején tudja megmondani, hogy mikor indulhat újra a munka”- tette hozzá.

A Refinitiv Eikon hajóútvonal-követő szerint a Fortuna jelenleg a német Rostock kikötő közelében horgonyzott le.

Zűrös kivitelezés

Az Északi Áramlat 2 építését eredetileg 2019. decemberében állították le, miután az Egyesült Államok szankciókat helyezett kilátásba, amellyel csökkenteni kívánta Európa függőségét az orosz energiától, közben saját cseppfolyósított földgázt adna el a régiónak.

A Reuters arról ír, hogy az amerikai külügyminisztérium január első hetében felkereste a kivitelezésben résztvevő európai vállalatokat, és tájékoztatta őket az esetleges szankciókról. A tárca megerősítette azt is, hogy a leköszönő Trump-adminisztráció a korlátozással sújtandók körét állítja már össze. A megválasztott Joe Biden Obama alelnökeként ellenezte az Északi Áramlat 2-t.

100 km hiányzik

A Kreml szerint a Gazprom által vezetett Északi Áramlat 2 kereskedelmi projekt, a gázvezeték pedig az Egyesült Államok nyomása ellenére el fog készülni - idézte az orosz RIA hírügynökség a külügyminisztérium szerdai közleményét.

A gázvezeték 2,6 km-es, Németország sekély vizeiben lévő szakaszának építését decemberben kezdték újra és fejezték be a Fortuna hajó segítségével.

Az Északi Áramlat 2 a már meglévő tengeralatti gázvezeték kapacitását duplázná meg, amely Oroszország és Németország között évi 110 milliárd köbméter szállítására lenne alkalmas. Ez az Európába exportált összes gázmennyiség felét jelentené.

A Gazprom orosz gázóriás által vezetett konzorciumnak a vezeték befejezéséhez további 100 km-nyi vezetéket kéne leraknia, ennek kapacitása évi 55 milliárd köbméter gáz szivattyúzására lenne képes. A Projekt jelenleg 90%-os készültségi szinten van.

A Gazprom nyugati partnerei a 9,5 milliárd eurós költségű projektben a német Uniper és a BASF, az angol-holland Shell, az osztrák OMV és a francia Engie.

Készült a Reuters jelentése alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG