Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra miniszterelnök-helyettes lett Kaczyński


Jarosław Kaczyński, Lengyelország konzervatív kormánypártjának befolyásos vezetője szerdán egyetlen miniszterelnök-helyettesként újra csatlakozott a kormányhoz. Ez megerősítette pozícióját az őszi általános választások előtt.

Hogy helyet adjanak Kaczyńskinek, négy miniszterelnök-helyettes mondott le tisztségéről.

Kaczyński pártja, a jobboldali populista Jog és Igazságosság veszíteni látszik lendületéből a négy hónap múlva esedékes választások előtt. Bár továbbra is az ország legnépszerűbb pártja, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy egyes kampányígéretei nem tetszenek a választóknak. Közben a fő ellenzéki párt lendületbe jött a hónap elején szervezett hatalmas kormányellenes tüntetés után.

Andrzej Duda államfő a varsói elnöki palotában rendezett ünnepségen nevezte ki Kaczyńskit a miniszterelnök-helyettesi posztra.

Duda, a Jog és Igazságosság szövetségese köszönetet mondott Kaczyńskinek, hogy visszatért a kormányba.

Azok között, akik Kaczyński útját egyengették, ott volt Mariusz Blaszczak védelmi miniszter és Piotr Gliński kulturális miniszter, akik megtartják tárcájukat a minisztériumok élén.

Ehhez kapcsolódóan: Kaczyński németellenes retorikával hangol a jövő évi választásokra

A Lengyelországot 2015 óta irányító Jog és Igazságosság fejeként Kaczyński az ország tényleges vezetője, ő alakítja a kormánypolitika nagy részét, és az ő kezében vannak a kinevezések is.

Korábban a biztonsági kérdésekre összpontosító miniszterelnök-helyettes posztját töltötte be, de erről pontosan egy éve lemondott.

Megerősített szerepkörrel tért vissza a kormányba, miközben a párt nehéz választási kampány előtt áll. A voksolás időpontját még nem tűzték ki, de várhatóan októberben lesz.

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Jog és Igazságosság továbbra is a legnépszerűbb párt az országban, de ha most tartanák a választásokat, várhatóan nem szerezne elegendő szavazatot a parlamenti többséghez.

Kaczyński újbóli kinevezése a kormányba alig néhány nappal követte a párt kampányfőnökének lemondását. Az ő helyére Kaczyński egyik legközelebbi szövetségese, Joachim Brudziński, az Európai Parlament képviselője lépett.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG