Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra rászálltak az orosz stand-upra egy rendőri vizsgálattal


Gyenyisz Csuzsoj orosz stand-up-humorista
Gyenyisz Csuzsoj orosz stand-up-humorista

Gyenyisz Csuzsoj humorista, aki Vlagyimir Putyin elnököt cikizte, forró levesben találta magát, mert megengedett magának egy viccet a hatóságokról. Barátai és más stand-up-előadók azt mondják, hogy a jelenlegi helyzetben nem ő lesz az utolsó.

Gyenyisz Csuzsoj orosz komikusnak már csak egy órája maradt a következő stand-up-fellépésig. A témák, amelyeket addig érintett – a korrupció és az öngyilkosságok – elég sötét képet festettek volna Oroszországról. Most azonban a figyelmét arra az emberre fordította, akit a következményektől tartva kevés orosz mer nyilvánosan kritizálni: Vlagyimir Putyin elnökre.

„Elkezdtem azon gondolkodni, hogy mennyire elterjedtek azok a társadalmi sztereotípiák, miszerint egy férfinak magasnak és erősnek kell lennie, hogy még Putyin is behódol és megpróbál magasabbnak látszani, hogy a kedvünkben járjon – mondta Csuzsoj a volt KGB-tisztről, aki 2000 óta áll Oroszország élén. – Kezdtem egy kicsit sajnálni őt.”

A kockázatos viccek ezzel nem értek véget. Csuzsoj azt javasolta, hogy Putyin, akinek magassága a legtöbb forrás szerint körülbelül 170 centiméterre tehető, olyan kiegészítőket visel, amelyek magasabbnak mutatják, mint amilyen valójában. Miért alacsony? Mert nem szerették eléggé a szülei.

A humorista emlékezteti közönségét Putyinnak a kilencvenes évek Szentpétervárán betöltött szerepére: ő volt a legendás reformer polgármester és egyben mentora, Anatolij Szobcsak egyik tanácsadója. Az abban az időszakban készült fotókon Putyin aktatáskákat és más dolgokat cipel, találkozóról találkozóra loholva Szobcsak után.

„Ha akkor tudtuk volna, hogy Putyin alacsony, büszkék lennénk rá. Azt mondanánk: Putyin egyedül hordta az aktatáskákat? A törpe Putyin aktatáskákat cipelt a langaléta Szobcsaknak?!” – tette fel a kérdést show-jában Csuzsoj.

A közönség erre tapsban tört ki. Néhány perccel később Csuzsoj hozzáfűzött egy befejező sort a skicchez, amelyből úgy tűnt, tudatában volt annak, hogy vihart fog aratni, ahogy más humoristák is vihart arattak, akik ki merték figurázni az elnököt.

Rendőrök keresték – a barátainál

„Putyin nagyon menő – mondta Csuzsoj. – Manapság törvény kötelez rá, hogy minden stand-up-fellépést ezzel a mondattal kell befejezni” – utalt valószínűleg az idegenügynök-törvény előírására, hogy az annak minősítetteknek minden kommunikációjukban fel kell tüntetniük azt, ami nagyjából így szól: „Ez a szervezet idegen ügynökként működik, külföldi kormányok irányvonalát követve.”

Ha Csuzsoj játékosan ki akarta húzni a méregfogát a dolognak, a későbbi események igazolni látszottak, hogy volt miért aggódnia. Miután felkerült a YouTube-ra a show-ról készült videó, amelynek címe nagyjából így fordítható: Innentől teljesen egyedül vagy, Csuzsoj elmondása szerint szülővárosában, Zseleznogorszkban a rendőrök meglátogatták a barátait, és az elérhetőségeit kérték.

„Nem tudom, miért” – írta Csuzsoj a vizitekről egy tweetben.

„A fellépésig semmi ilyesmi nem történt velem (…) Ha van egy jó ügyvéd kontaktod, hálás lennék.”

A Csuzsoj iránti állítólagos érdeklődés akkor pörgött fel, amikor a hatóságok egyre jobban fellépnek az őket célba vevő szatíra ellen.

Volt olyan humorista, aki külföldre menekült

Az oroszokra egyre több komment miatt várhat vádemelés, például ha vallási vezetőket vagy kormánytisztviselőket cikiznek – őket immár a Putyin alatt hozott törvények védik.

A stand-uposok pedig, akik gyakran elmennek a határig, hogy a nyilvánosság elé kerüljenek a legmerészebb viccek, össztüzet vontak magukra.

2020 januárjában Alekszandr Dolgopolov, 25 éves humorista a Putyin-vicceivel kapcsolatos vizsgálat eredményeként elmenekült az országból. Nem csoda, mert vádemeléssel fenyegették.

Augusztusban az orosz belügyminisztérium örökre kitiltotta az országból Idrak Mirzalizade humoristát, miután a nem szláv albérlőket érő inzultusokra olyan viccel reagált, hogy az oroszok valószínűleg fekáliával kenik be magukat lefekvés előtt (mivel egy ilyen matracot talált egy korábban oroszok által bérelt albérletben). A vicc felháborodást váltott ki, ahogy a humorista kitiltása is, amelyet a bíróság később felfüggesztett.

Megtalálják a jogi eljárás lehetőségét

A legutóbbi, nagy port kavaró ügyben amatőr parodisták egy csoportja került börtönbe az orosz Távol-Keleten, mert a helyi tisztviselőket és az Egységes Oroszország kormánypártot gúnyoló vígjátékban szerepeltek. A rendőrök azzal az érvvel csaptak le, hogy egyikük – egy fiktív rendőrségi szóvivő – jogtalanul használta a hatóság egyenruháját, és „rendőrnek adta ki magát”.

A fiktív usszurijszki képviselő, Vitalij Nalivkin megformálója és kollégái bajba kerültek a hatóságok és a kormánypárt parodizálása miatt
A fiktív usszurijszki képviselő, Vitalij Nalivkin megformálója és kollégái bajba kerültek a hatóságok és a kormánypárt parodizálása miatt

A humoristák megfélemlítése nem új keletű dolog Oroszországban. Putyin első elnöki mandátuma alatt, 2000 és 2004 között a Kukli (Bábok, a magyar Uborka megfelelője) népszerű tévés szatírát szüntették be, mivel jelentések szerint az alacsony termete miatt parodizált Putyin megsértődött. Csuzsoj is termete miatt viccelődött Putyinon.

Zseleznogorszkban, Csuzsoj szülővárosában, a Moszkvától délre fekvő Kurszk régióban a bűnüldöző szervek megerősítették a helyi médiának, hogy vizsgálatot indítottak a humorista fellépése miatt. A magyarázat azonban az volt, hogy nem a Putyinnal kapcsolatos tréfái, hanem egy olyan történet miatt, amely szerint kenőpénzt fizetett, hogy gyorsított eljárásban állítsák ki az útlevelét.

Csuzsoj műsorának YouTube-változata azzal indul, hogy „a műsorban szereplő összes történet kitalált. Szó szerint egyik sem történt meg a való életben.”

November 11-én Csuzsoj megjelent a Dozsgy független tévécsatorna adásában, hogy tisztázza nézeteit barátai rendőrségi kihallgatásával kapcsolatban és azt, hogy miért fordult ügyvédhez.

Idézte az orosz humoristák elleni korábbi ügyeket, és elmondta, azért döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé áll, mert aggasztotta, hogy milyen gyorsan pörögtek fel a korábbi kampányok.

„Szomorú, hogy ilyen helyzetben találtuk magunkat, ahol bizonyos témák puszta említése azonnal félelmet vált ki az emberekből” – mondta.

XS
SM
MD
LG