Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait


Karácsony Gergely és családja, valamint Vitézy Dávid is leadta voksát az önkormányzati és EP-választásokon 2024. június 9-én
Karácsony Gergely és családja, valamint Vitézy Dávid is leadta voksát az önkormányzati és EP-választásokon 2024. június 9-én

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) indoklása szerint a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan, érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni.

Az NVB 12 igen szavazattal, négy ellenében hozta meg döntését, amellyel elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását.

Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás. A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, az NVB számolja újra, de igénybe veszi az NVI közreműködését.

Nagy Attila, az iroda elnöke a döntés után jelezte: utasítja a főváros kerületi választási irodáit, hogy csütörtökön 16 óráig szállítsák az NVI-be a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjait. Az urnák felbontásánál a helyi választási bizottság tagjai is jelen lesznek.

A 24.592 érvénytelen szavazat újraszámlálását – az NVI közreműködésével – péntek reggel kezdik meg, és várhatóan aznap befejezik. A szavazatszámlálás sajtónyilvános lesz.

Az NVB az újraszámláláshoz a Fővárosi Választási Iroda szavazásnapi körlevelében szereplő útmutatót használja. E szerint ahol a kiesett jelölt mellett szabályos szavazatot adtak le egy másik jelöltre, ott azt érvényesnek kell tekinteni. Az NVB-nek hat nap áll a rendelkezésére, hogy döntsön a fellebbezésről.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely mindössze 324 szavazatkülönbséggel nyerte meg a főpolgármester-választást, sokáig Vitézy Dávid vezetett. Vitézy már a választás éjszakáján bejelentette, hogy a rendkívül sok érvénytelen szavazat miatt újraszámolást fog kéri. Ezt tegnap – már több indokot felsorakoztatva – meg is tette.

Erről itt írtunk: Vitézy Dávid: Több mint kétszáz szavazókörben nyilvánítottak érvénytelennek érvényes szavazatokat

Az egyik indok, hogy egyes választási irodák nem azonos módon végezték el az utolsó pillanatban visszalépő fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra nevének kihúzását a szavazólapról. Vitézy Dávid információi szerint húsz kerületben, 202 fővárosi szavazókörben olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak. Az érvénytelen szavazatok és a jogszabálysértő szavazatszámlálási gyakorlat érdemben befolyásolta a választás eredményét. Vitézy Dávid erre hivatkozva kérte az újraszámolást.

Az NVB jegyzőkönyvi döntését az újraszámolásról négy delegált nem szavazta meg: Avarkeszi Dezső (Demokratikus Koalíció), Fazekas Tamás (Párbeszéd Magyarországért Párt), Gönczi Gergely (Momentum Mozgalom) és Litresits András (Magyar Szocialista Párt).

Arra hivatkoztak, hogy alig több mint egy órájuk volt az előterjesztés átolvasására, és véleményük szerint semmi nem indokolja a kapkodó elbírálást. Vitézyék szerint viszont az újraszámolás tiszta helyzetet teremt, és ez Karácsony Gergely érdeke is.

Utóbbi úgy reagált: a jogorvoslat mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG