Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újságíróknál tartottak házkutatást a belarusz biztonsági erők


Aljakszandr Lukasenka beszédet tart Minszkben 2021. május 26-án
Aljakszandr Lukasenka beszédet tart Minszkben 2021. május 26-án

A belarusz biztonsági erők több független újságíró otthonában vagy irodájában házkutatást tartottak országszerte, köztük a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) minszki szerkesztőségében is.

Szemtanúk szerint a rendőrök pénteken betörték az ajtót, úgy jutottak be az RFE/RL irodájába, ami szakértők szerint része a kormánykritikus média elleni egyre keményebb fellépésnek.

Az akcióra két nappal azt követően került sor, hogy a hatóságok tucatnyi emberi jogi szervezetnél is házkutatást tartottak, amit az ENSZ emberi jogi főbiztosa „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezett.

„A biztonsági erők ismét keményen lecsaptak az újságírókra” – írta közleményében egy belarusz sajtószervezet, hozzátéve, hogy pénteken tizenkilenc különböző helyszínen tartottak házkutatást a rendőrök, egyes újságírók, illetve családtagjaik otthonában is.

Köztük volt a Szabad Európa két tudósítója, Aleh Hruzdzilovics és Valjancin Zsdanko is. Előbbit és az RFE/RL korábbi munkatársát, Ina Sztougyinszkaját, akinek még októberben bevonták az akkreditációját, őrizetbe is vették.

„Olyan, mintha ismét a sztálinizmus idejét élnénk”

Hruzdzilovics felesége arról számolt be, hogy férjét bilincsben vitték el.

„Lefoglalták mindkettőnk telefonját, laptopját és számítógépét. Kilencen voltak. Elvittek minden pénzt, még a zsebemben lévő belarusz rubelt is, valamint azt a 300 dollárt, amely maradt számomra a megélhetésre” – mondta.

A rendőrség néhány nappal ezelőtt emberi jogi szervezeteknél tartott házkutatást, egyebek mellett a Belarusz Helsinki Bizottságnál és a Vjaszna jogvédő csoportnál. Elemzők szerint ez azt jelzi, hogy az ország tekintélyelvű vezetője, Aljakszandr Lukasenka tovább fokozza a fellépést másként gondolkodók ellen.

Szerdán legalább tucatnyi embert előállítottak a mintegy húsz civil szervezetnél tartott házkutatások során Minszkben és más városokban.

„Olyan, mintha ismét a sztálinizmus idejét élnénk, valamikor 1937-ben. Minden reggel pogromok és rajtaütések” – írta Twitter-üzenetében a Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető tanácsadója, Franak Viacorka.

Erősödő feszültség

A hatóságok a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztás utáni tömegdemonstrációkat követően nagy erőkkel megkezdték a kritikus médiaorgánumok elhallgattatását. Az ellenzék és a nyugati országok szerint Cihanouszkaja nyerte a választást.

Egy belarusz újságíró-szervezet tájékoztatása szerint csütörtökön értesítést kaptak, miszerint egy napjuk van az igazságügyi minisztérium által kért dokumentumok benyújtására.

Belaruszban a tavaly augusztusi elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető elnök, Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak. A volt szovjet tagköztársaságban azóta is tart a belpolitikai káosz.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 66 éves Lukasenkát, és számos szankciót is elrendeltek az ország ellen.

Az Európai Unió nemrég tovább szigorította büntetőintézkedéseit a rezsim gyengítése céljából, miután a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó május 23-i járatát földre kényszerítették Minszkben, és őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét.

XS
SM
MD
LG