Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elton Johntól Ed Sheeranig: „Gyalázatosan cserben hagytak”


Elton John 2018 júliusában
Elton John 2018 júliusában

Több mint száz ismert brit zenész élesen bírálta az Egyesült Királyság európai uniós kilépéséről (Brexit) szóló megállapodást, mondván, azzal a kormány az előadókat „gyalázatosan cserben hagyta”.

A The Times című újságban megjelent nyílt levélben hangsúlyozták, a szakmában sokakat rendkívül nehéz helyzetbe hoz, hogy a kormány a korábbi ígéretekkel szemben nem talált megoldást a zenészek vízummentes beutazására.

Az aláírók között van Elton John, Ed Sheeran, illetve Roger Daltrey, a The Who énekese, Roger Waters, a Pink Floyd basszusgitárosa, Brian May, a Queen gitárosa, valamint Simon Rattle karmester is.

Rámutattak, hogy az engedélyek beszerzése, a túlzott bürokrácia számos turnét el fog lehetetleníteni a jövőben, különösen a fiatal feltörekvő zenészek számára, akiknek már a koronavírus-járvány miatti korlátozások is rendkívüli nehézségeket jelentenek.

A kormánynak azt kellene tennie, „amit mondott, hogy tenni fog”, és olyan megállapodást kellene kötnie, amely kölcsönösen lehetővé teszi a szabad utazást – szögezték le.

A zenészek mellett más kreatív szakmák dolgozói is tiltakoztak az új utazási szabályok ellen, amelyek a brit EU-tagság megszüntetését követő átmeneti időszak lejártával, 2021. január 1-jén léptek életbe. Az erről szóló online petíciót már több mint 263 ezren írták alá.

A londoni kormány Brüsszelre hárította a felelősséget, mondván, az Európai Unió nem adott 90 napos vízummentességet a zenészek számára. Az EU Brexit-ügyi főtárgyalója azonban hangsúlyozta, hogy „ambiciózus javaslatokat” tettek a mobilitást illetően.

Caroline Dinenage brit kulturális miniszter aláhúzta, van még lehetőség a kérés teljesítésére, amennyiben az EU hajlandó fontolóra venni a „rendkívül észszerű brit javaslatokat”, a Brüsszel által felajánlott tervezet ugyanis nem lett volna összhangban a kormány azon vállalásával, miszerint az ország visszaveszi az ellenőrzést a határai felett.

A brit zeneipart súlyosan érintette a koronavírus-járvány, amely eddig több mint 90 ezer halálos áldozatot követelt a szigetországban. Több fesztiválszervező arra figyelmeztetett, hogy kormányzati támogatás híján éves nyári rendezvények szűnhetnek meg.

Az AFP tudósítása alapján

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG