Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna a végsőkig harcol Oroszország ellen, mondta Zelenszkij a függetlenség napi beszédében


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. augusztus 24-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. augusztus 24-én

Volodimir Zelenszkij elnök határozottan megfogadta, hogy országa a végsőkig harcolni fog az orosz csapatok ellen, miközben Ukrajna a Szovjetuniótól való függetlenségét ünnepli, és éppen fél éve, hogy harcban áll Moszkvával.

„Ez alatt a hat hónap alatt megváltoztattuk a történelmet, megváltoztattuk a világot és megváltoztattuk magunkat (…) Elkezdtük tisztelni magunkat. Megértettük, hogy minden segítség és támogatás ellenére rajtunk kívül senki sem fog harcolni a függetlenségünkért. És összefogtunk”mondta Zelenszkij szerdán tartott ünnepi beszédében, amely egybeesik az Oroszországgal vívott háború féléves évfordulójával.

„Nekünk nem számít, hogy milyen hadseregük van, nekünk a földünk számít. A végsőkig harcolni fogunk érte” – tette hozzá.

Az ukránok és a világ nagy része elhúzódó háborúra készül, miután az orosz erőket visszaszorították a hadművelet kezdetén, és megakadályozták Kijev elfoglalását.

Nyugati katonai források most azt mondják, hogy az orosz erők alig haladnak előre Ukrajna keleti és déli területein, és a harcokat az első világháború lassú, véres, kimerítő hadműveleteihez hasonlítják.

A háború kitörése óta mintegy hétmillió ember menekült el Ukrajnából, közben a nyugati országok átfogó pénzügyi és technológiai szankciókat vetettek ki Oroszországra az agresszió miatt, ami számos gazdasági ágazatot sújtott az autógyártástól az információtechnológián át az utazásig, és recesszióba taszította az országot.

A 44 éves Zelenszkij elismerte Ukrajna nehéz helyzetét, „de ökölbe szorított kézzel küzdöttünk a sorsunkért” – fogalmazott.

„Minden új nap egy újabb ok arra, hogy ne adjuk fel. Mert miután annyi mindenen mentünk keresztül, nincs jogunk ahhoz, hogy leálljunk a vége előtt. Mi a háború vége számunkra? Azt szoktuk mondani: a béke. Most azt mondjuk: a győzelem” – mondta, hozzátéve, hogy a háború addig nem ér véget, amíg egész Ukrajna nem kerül Kijev ellenőrzése alá, beleértve az Oroszország által támogatott keleti szeparatista régiókat és a Moszkva által 2014-ben törvénytelenül annektált Krímet.

„Csak egyszer fogjuk feltenni a kezünket – amikor a győzelmünket ünnepeljük. Egész Ukrajnáét. Mert nem cseréljük el a földünket és a népünket” – mondta Zelenszkij.

„Számunkra Ukrajna egész Ukrajnát jelenti. Mind a huszonöt régiót, engedmény és kompromisszum nélkül. Nem ismerjük ezeket a szavakat, azokat rakéták pusztították el február 24-én” – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG