Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna cáfolta a bahmuti városháza elfoglalásáról szóló orosz bejelentést


Ukrán katona egy harckocsiban Bahmut közelében 2023. március 7-én
Ukrán katona egy harckocsiban Bahmut közelében 2023. március 7-én

Az ukrán kormány arról számolt be, hogy a biztonsági erők harcban állnak a megszállókkal a csaknem nyolc hónapja ostromlott városban, amely nagyon messze van még az elfoglalástól.

Az orosz hadsereg már tavaly nyár óta szinte szünet nélkül támadja Bahmutot, és az év eleje óta újabb offenzíva keretében, megkettőzött erővel próbálja bevenni az egyfajta XXI. századi vérszivattyúvá váló várost, ahol gyakorlatilag utcáról utcára mozog előre-hátra a frontvonal.

Jevgenyij Prigozsin, a támadást vezető Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője vasárnap közölte, hogy sikerrel kitűzték a zászlót az önkormányzat belvárosi épületére, azonban elismerte, hogy ez nem jelenti azt, hogy sikerült mindenhonnan kiűzni az ukrán véderőket.

„Jogi szempontból Bahmut el lett foglalva. Az ellenség a nyugati részen összpontosul” – jelentette ki a Telegramra feltöltött friss videójában.

Több példa volt arra korábban hasonló esetekben, hogy a Vlagyimir Putyin elnök séfjeként emlegetett oligarcha harctéri jelentései megalapozatlannak vagy korainak bizonyultak.

Orosz ágyúkra vadászik az ukrán tüzérség – folytatódik a csata Bahmutért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:12 0:00

Szerhij Cserevatij, az ukrán hadsereg keleti parancsnokságának szóvivője később hamisnak nevezte a zsoldoscsoport alapítójának állításait, tudatva, hogy heves összecsapások zajlanak Bahmutban és több más térségbeli településnél is.

„Bahmut ukrán kézen van, nem foglaltak el semmit, és finoman szólva is nagyon messze vannak ettől” – szögezte le.

„Valami vécére tűzték ki a zászlót. Ki tudja, minek az oldalára ráillesztették, lelógatták a rongyukat, és bejelentették, hogy elfoglalták a várost. Rendben, hadd higgyék azt, hogy így történt” – fogalmazott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti videóüzenetében vasárnap ismét köszönetet mondott a Bahmutot, Avgyijivkát és Marjinkát védő egységeknek.

Oleh Zsdanov katonai elemző arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők egy nap alatt huszonöt támadást vertek vissza, az inváziós csapatok azonban átvették az ellenőrzést az helyi fémgyár felett.

„Az ellenség észak, kelet és dél felől támadja a központot, és megpróbálja teljesen a hatalmába keríteni a várost” – mutatott rá.

Vadászat az égen: az ukrán határőrök kézifegyverekkel is lőnek az iráni drónokra
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:30 0:00

A háború előtt még hetvenezres lakosságú, mára szinte teljesen kiürült és lerombolt bányavárosban helyi tisztségviselők szerint még körülbelül négyezer civil tartózkodik.

Elemzők szerint Bahmut elfoglalásának nem lenne igazi stratégiai jelentősége, inkább szimbolikus győzelem lenne, ami kihatással lehetne a harci morálra is.

Számos szakértő arra számít, hogy az ukrán hadsereg az időjárás javulásával és az újabb fejlett nyugati nehézfegyverek, köztük harckocsik érkezésével áprilisban vagy májusban ellenoffenzívát fog indítani. Ennek sikerét ugyanakkor veszélybe sodorhatja, ha az ukrán fél túl sok olyan tartalékost veszít addig a fronton, akiket később tervezett bevetni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG