Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna: civil áldozatok Luhanszk megyében, keleten repülőgépekkel erősítenek az oroszok


Urán katona a frontvonal közelében a Luhanszki terület egyik falujában 2023. március 8-án
Urán katona a frontvonal közelében a Luhanszki terület egyik falujában 2023. március 8-án

Az orosz erők repülőgépekkel indítottak újabb támadásokat az ukrán állások ellen Donyeck keleti részén – közölte az ukrán hadsereg április 18-án. Közben a szomszédos Luhanszki területen ottani tisztviselők szerint civilek haltak meg a lövöldözésekben és jelentős károk keletkeztek az infrastruktúrában.

Az orosz csapatok hadműveleti-taktikai és támadó légi akciókkal próbálnak előrenyomulni a donyecki Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka környékén – írja napi jelentésében az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

Az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg több mint hetven ellenséges támadást vert vissza Bahmutnál és Marjinkánál. A két település továbbra is a harcok középpontjában áll – közölte a hadsereg.

A Bahmutért hónapok óta folyó csata az egyik legvéresebb ütközetté vált az Ukrajna elleni orosz invázió eddigi történetében, a hírek szerint mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett.

A szomszédos Luhanszki terület Novojehorivka településén legkevesebb hárman vesztették életüket orosz lövedékektől, egy ember pedig megsebesült – közölte Artem Liszohor, a területi katonai igazgatás vezetője április 18-án.

Liszohor arról számolt be, hogy az elmúlt napokban az orosz erők folyamatosan repülőgépekről bombázták a felszabadított településeket a térségben.

A dél-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontjának vezetője, Natalja Humenyuk szerint az elmúlt napokban észrevehetően megnőtt az orosz légi tevékenység Ukrajna déli részén.

Humenyuk április 17-én azt mondta az ukrán televíziónak, hogy az orosz drónok és harci repülőgépek az eddiginél mélyebben hatoltak be az ukrán kézen lévő területekre a frontvonal mögött, a Herszoni területen.

Ehhez kapcsolódóan: Csasziv Jar: háború testközelben

Putyin látogatása

Mindeközben a Kreml április 18-i közleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a hadsereg főhadiszállásait látogatta meg a részben orosz ellenőrzés alatt álló Herszoni és Luhanszki területen.

„Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek legfőbb parancsnoka ellátogatott a Dnyeper katonai csoportosulás főhadiszállására” a Herszoni területen – áll a közleményben, amely a látogatás időpontjáról nem tesz említést.

A Kreml olyan felvételeket tett közzé, amelyeken közlése szerint katonai parancsnokok jelentenek Putyinnak Herszon orosz ellenőrzés alatt álló részén, mielőtt az elnök helikopterrel továbbindulna az Orosz Nemzeti Gárda luhanszki főhadiszállására.

Oroszország szeptemberben jelentette be a csak részben ellenőrzése alatt álló ukrán területek, a Herszoni, a Luhanszki, a Donyecki és a Zaporizzsjai annektálását, amit a világ nagy része törvénytelennek minősített.

A Kreml által nyilvánosságra hozott felvételek hitelességét független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Kijev lőszereket vár

Volodimir Zelenszkij elnök április 17-én azt mondta, hogy Kijev az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport e heti ülésére készül.

Éjszakai beszédében közölte, hogy „előkészítő tárgyalásokat” folytatott a több tucat, Ukrajnának fegyvert szállító országból álló csoport április 21-i találkozója előtt.

Hozzátette: Ukrajna azt várja el, hogy „a harctéri kilátásokkal arányos szilárd döntések szülessenek” támogatóinak soron következő, úgynevezett Ramstein-formátumú találkozóján.

A találkozó egyik fő témája vélhetően Ukrajna lőszerszállítása lesz.

Készült a Reuters, az AP és a dpa jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG