Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai-kínai vita miatt államosíthatják az ukrán repülőgépmotor-gyártóját


Viktor Juscsenko, Ukrajna akkori elnöke a Motor-Sichnél, Ukrajna déli részén, Zaporizzsjában, 2006. február 1-jén
Viktor Juscsenko, Ukrajna akkori elnöke a Motor-Sichnél, Ukrajna déli részén, Zaporizzsjában, 2006. február 1-jén

Az ukrán bíróság lefoglalta a világ egyik legnagyobb helikopter- és repülőgépmotor-gyártója, a Motor Sich eszközeit és részvényeit. A cégre korábban egy kínai befektető tett ajánlatot, de végül államosíthatják.

Amerika-kínai rivalizálás is szerepet játszik az ukrán Motor Sich sorsában. A vállalat a világ egyik legnagyobb repülőgépmotor-gyártója, helikopterek és rögzített szárnyú repülőgépek mellett katonai drónok és rakéták hajtóműveit is gyártja, ezért Ukrajna és más államok is stratégiai jelentőségű cégnek tekintik. A mostani cég jogelődje a Szovjetunió egyik állami vállalata volt, amit a rendszerváltás után privatizáltak, a ’90-es években Vjacseszlav Boguszlajev ukrán vállalkozó irányítása alá került.

Nemzetbiztonsági aggodalmak

A Motor Sich tulajdonlása 2017 óta vita tárgyát képezi: a kínai Skyrizon Aviation ekkor vásárolta meg az ukrán cég részvényeinek 41 százalékát, és nem sokkal később Kínában is létrehozott egy Sich-üzemet. Amerikai tisztviselők már ekkor jelezték: nem örülnek annak, hogy Kína befolyást szerez a katonai eszközöket is gyártó vállalatban.

Hamarosan az ukrán bíróság befagyasztotta a cég részvényeit, mire a Skyrizon 3,5 milliárd dollár kártérítésért perelte az ukrán államot. Később a Motor Sich ellen is eljárás indult, a bíróság többek között a 2017-es vásárlást kifogásolja, és felmerült a gyanú, hogy azóta az ukrán nemzetbiztonságot fenyegető Oroszországgal kötött előnyös üzleteket.

2021 március 20-án az ukrán nemzetbiztonsági hivatal, az SZBU közölte: a részvényei mellett a cég összes üzemét is lefoglalták. A gyártó így egy állami ügynökség irányítása alá kerül, amely kifejezetten a korrupcióban és más törvénysértésekben érintett üzemeket igazgatja. Ivan Bakanov, az SZBU elnöke közleményben azt írta, a Motor Sich hazai kézben tartása honvédelmi érdek.

Államosíthatják a céget

A mostani lépés összefügg azzal, hogy januárban az Egyesült Államok feketelistára tette a Skyrizont. Az amerikai döntésben többek között a Sich Motor megvásárlására hivatkoztak, amely szerintük komoly nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Ukrajnára nézve. Hamarosan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is szankciókat vezetett be négy kínai cég, köztük a Skyrizon ellen, amelyek korábban ajánlatot tettek a Motor Sich megvásárlására.

Márciusban az ukrán nemzetbiztonsági hivatal már közölte, hogy a cég államosítását tartanák ideálisnak. Ezt a megoldást támogatja Zelenszkij pártja is, aki várhatóan hamarosan benyújtja a parlamentben az erről szóló törvényt.

A Motor Sich államosítását Kína minden bizonnyal barátságtalan gesztusként értékeli majd, míg az Egyesült Államok Ukrajna nyugati orientációját erősítő lépésként.

XS
SM
MD
LG