Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna egyszer a NATO tagja lesz – mondta Kijevben a szövetség főtitkára


Stoltenberg kezet ráz Zelenszkij elnökkel Kijevben 2023. április 20-án
Stoltenberg kezet ráz Zelenszkij elnökkel Kijevben 2023. április 20-án

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön dacosan kijelentette: Ukrajna megérdemli, hogy csatlakozzon a katonai szövetséghez, és további támogatást ígért az országnak a háború több mint egy évvel ezelőtti kezdete óta első kijevi látogatásán.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte Stoltenberget, aki nagy szerepet játszott a NATO-tagok támogatásának elnyerésében, hogy vegye rá őket még több segítségre, beleértve a harci repülőgépeket, tüzérséget és páncélozott felszereléseket is.

A Kreml különböző indokokkal magyarázta, hogy miért indított háborút, de csütörtökön megismételte, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásának megakadályozása volt az egyik legfontosabb cél, és azzal érvelt, hogy Kijev szövetségi tagsága létében fenyegetné Oroszországot.

A NATO vezetői 2008-ban közölték, hogy Ukrajna egy nap csatlakozni fog a szövetséghez, és Stoltenberg ezt az ígéretet a háború során újra és újra megismételte – bár a szervezet nem határozott meg sem útvonalat, sem menetrendet a tagsághoz vezető úton.

„Hadd tegyem világossá: Ukrajna jogos helye az euroatlanti családban van – mondta Stoltenberg egy sajtótájékoztatón. – Ukrajnának a NATO-ban van a helye.”

Elmondta azt is, hogy Zelenszkijjel a NATO támogatási programjáról tárgyaltak.

„Ez segíti önöket az áttérésben a szovjet korszak felszereléseiről és doktrínáiról a NATO-szabványokra, és biztosítja a teljes együttműködést a szövetséggel – mondta Stoltenberg. – A NATO önökkel van ma, holnap és ameddig csak kell.”

Említést tett Dánia és Hollandia csütörtöki bejelentéséről, miszerint 2024 elejétől további legkevesebb 14 felújított Leopard 2 harckocsi átadását tervezik Ukrajnának. Hozzátette: elvárja, hogy az országok „új konkrét katonai támogatásokat jelentsenek be Ukrajnának” a pénteki németországi találkozón.

Az elmúlt hónapok harcai során felőrlő háború alakult ki, egyik fél sem tud előnyhöz jutni. Ukrajna azonban várhatóan a következő hetekben ellentámadást indít, és a közelmúltban szofisztikált fegyvereket kapott nyugati szövetségeseitől.

A NATO hivatalosan nincs jelen Ukrajnában, és csak nem halálos segítséget nyújt Kijevnek, de Stoltenberg a szövetség hangadójaként folyamatosan a támogatásáról biztosítja Ukrajnát a háborúban.

A külföldi vezetők egymás után keresték fel az elmúlt évben Kijevet, a volt norvég miniszterelnök a sorban az egyik utolsó jelentős nyugati személyiség.

Ehhez kapcsolódóan: Ruff Bálint: „Úgy viselkedik a kormány, mint egy külvárosi késes pénzbehajtó”

Politikai csapás Putyinra

A Szovjetunió ellenében létrehozott NATO sokáig tartott attól, hogy széles körű háborúba keveredik az atomfegyverekkel rendelkező Oroszországgal, de ahogy a Nyugat lassan eljutott Ukrajna támogatásában a sisakoktól és egyenruháktól a tankokig, harci repülőgépekig és fejlett rakétarendszerekig, a magas szintű látogatások rutinná váltak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásának megakadályozása változatlanul célja Moszkva „különleges katonai műveletének”. Peszkov egy újságírókkal folytatott konferenciabeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy Ukrajna csatlakozása „komoly, jelentős veszélyt jelentene országunkra, a biztonságára”.

A hónap elején Finnország csatlakozott a szövetséghez, feladva több évtizedes semlegességét a hidegháborút követő történelmi európai biztonsági átrendeződés során. Míg a NATO azt állítja, hogy nem jelent veszélyt Oroszországra, az északi ország csatlakozása komoly politikai csapást mért Putyinra.

Finnország tagsága megduplázza Oroszország határát a világ legnagyobb biztonsági szövetségével. Várhatóan a szomszédos Svédország is csatlakozik a következő hónapokban, valószínűleg akkor, amikor Joe Biden amerikai elnök és a NATO-országok többi vezetője júliusban a litván fővárosban, Vilniusban találkozik.

A szövetség a védelem megerősítésére összpontosított saját területén belül, hogy eltántorítsa Putyint bármely tagország megtámadásától. A NATO kollektív biztonsági garanciája értelmében az egyik tagállam elleni támadást az összes tagállam elleni támadásnak tekintik.

Pénteken Stoltenberg részt vesz az Ukrajna Védelmi Kontaktcsoport ülésén a németországi Ramstein légi támaszponton Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen. Ez a fő nemzetközi fórum a konfliktus sújtotta ország katonai támogatásának biztosítására.

Közben az ukrán űrügynökség csütörtökön közölte, hogy az ország felett előző éjszaka felvillant erős fény valószínűleg egy meteorittól származott, amely a Föld légkörébe került. A főváros és Belarusz több városának lakói látták a fényvillanást, amely néhány másodpercig tartott, és robbanás hangja kísérte a Kijevi területen. Az ukrán fővárosban légiriadót rendeltek el.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG