Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna február végéig békecsúcsot tartana az ENSZ-ben, közben Zelenszkij Indiát próbálja maga mellé állítani


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. december 26-án
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. december 26-án

Ukrajna arra törekszik, hogy február végéig békecsúcsot tartson António Guterres ENSZ-főtitkár közvetítésével – közölte Dmitro Kuleba külügyminiszter. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben Narendra Modi indiai miniszterelnök segítségét kérte tízpontos béketerve végrehajtásához. India jelenleg a G20-ak soros elnöke. Az ország az olcsó orosz olaj haszonélvezője, miközben Delhi nem ítéli el határozottan Moszkva agresszióját.

„Az ENSZ lehet a legjobb helyszíne a békecsúcsnak, mert itt nem arról van szó, hogy szívességet teszünk egy bizonyos országnak. Ez tényleg arról szól, hogy mindenkit a fedélzeten tudjunk tartani” – mondta Kuleba az AP hírügynökségnek adott interjúban.

Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszországot csak akkor lehetne meghívni egy ilyen találkozóra, ha az ország előbb háborús bűnöket vizsgáló bíróság elé áll. Kuleba vasárnap közölte: követelni fogják, hogy Oroszországot távolítsák el az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai közül, mert Moszkva az Ukrajna elleni háborúban folyamatosan támadja a polgári infrastruktúrát.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Moszkva „demilitarizálásra” és „nácitlanításra” vonatkozó javaslatai ismertek Kijev számára. Ukrajna vagy teljesíti ezeket, vagy Oroszország katonasága dönt – jelentette ki Lavrov a TASZSZ hírügynökség szerint.

Kuleba hangsúlyozta, hogy a diplomácia mindig fontos szerepet játszik a konfliktusok lezárásában, és kijelentette, hogy Ukrajna üdvözölné Guterres részvételét, mert hatékony közvetítőnek bizonyult, és „az elvek és a tisztesség embere”.

Kérdéses tárgyalások

Az ukrán külügyminiszter hiteltelennek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök és más orosz tisztviselők megjegyzéseit, hogy Moszkva készen áll a tárgyalásokra.

„Rendszeresen azt mondják, hogy készen állnak a tárgyalásokra, ami nem igaz, mert minden, amit a harctéren tesznek, az ellenkezőjét bizonyítja” – mondta az AP-nek.

Az orosz állami televízióban vasárnap elhangzott beszédében Putyin azt mondta, hogy nyitott a tárgyalásokra az ukrajnai háború befejezése érdekében, és azt sugallta, hogy az ukránok azok, akik nem hajlandók megtenni ezt a lépést.

Témába vág: Küzdelmes mindennapok a felszabadított Herszonban

Zelenszkij ukrán elnök december elején beszélt arról, hogy Kijev 2023-ban csúcstalálkozót kezdeményez egy béketerv megvalósítása érdekében. Zelenszkij novemberben mutatta be tízpontos tervét a G20-ak csúcstalálkozóján.

A terv tartalmazza Ukrajna területi integritásának helyreállítását, az orosz csapatok kivonását, az összes fogoly szabadon bocsátását, az agresszióért felelős személyek bíróság elé állítását és biztonsági garanciákat Ukrajna számára.

Kuleba vasárnapi televíziós nyilatkozatában közölte, hogy Kijev hétfőn hivatalosan is kifejti álláspontját Oroszország eltávolításáról a Biztonsági Tanács állandó tagjai közül.

„Van egy nagyon egyszerű kérdésünk: van-e joga Oroszországnak ahhoz, hogy az ENSZ BT állandó tagja maradjon, és egyáltalán az ENSZ-ben legyen? – tette fel a kérdést Kuleba. – Van egy meggyőző és megalapozott válaszunk: nem, nincs” – tette hozzá.

Kuleba szerint az ENSZ diplomáciai köreiben már tárgyalják azt a kérdést, hogy Oroszország továbbra is megtartja-e vétójoggal rendelkező állandó helyét a Biztonsági Tanácsban.

Hogyan élik meg a civilek a háborús helyzetet: Az orosz anya és lánya legyőzte a félelmet, hogy tiltakozzon a háború ellen

Oroszország egyike az ENSZ BT öt állandó tagjának – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína mellett –, ami vétójogot biztosít számára minden határozat ellen. A nagy hatalmú, 15 tagú testület számos lépést tehet a globális válságok kezelésére, beleértve a katonai akciók engedélyezését, az ENSZ Alapokmánya módosításának jóváhagyását és büntetőintézkedések, például szankciók bevezetését egyes államokkal szemben.

Oroszországot hetek óta azzal vádolják, hogy megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy a téli hidegben polgári infrastruktúrát vett célba Ukrajnában. Kijev energiaterrornak nevezte a rakéta- és dróncsapásokkal végrehajtott támadásokat, amelyeknek célja, hogy a téli időszakban megfosszák a lakosságot a fűtéstől, és megtörjék az ukrán népet.

Zelenszkij Modival egyeztetett

Zelenszkij eredményes elnökséget kívánt Indiának, amely decemberrel vette át a G20 soros vezetését, és emlékeztette Narendra Modi miniszterelnököt tízpontos béketervére, amelyet éppen a G20-ak novemberi, indonéziai csúcstalálkozóján mutatott be. Hozzátette: „Most számítok India részvételére a megvalósításában.”

Az indiai kormány a Reuters által idézett nyilatkozatában közölte, hogy Zelenszkij és Modi megvitatta a kétoldalú együttműködés megerősítésének lehetőségeit.

„A miniszterelnök ismertette India G20-as elnökségének fő prioritásait, köztük azt, hogy hangot adjon a fejlődő országok aggodalmainak olyan kérdésekben, mint az élelmiszer- és energiabiztonság” – olvasható a közleményben.

Modi emellett „határozottan megismételte” az ukrajnai ellenségeskedések azonnali beszüntetésére irányuló felhívását, és közvetítette India támogatását minden béketörekvéshez. A hónap elején Modi Putyinnal tárgyalt telefonon, amelyben párbeszédre és diplomáciai megoldásra szólította fel a konfliktus lezárása érdekében.

India eddig nem ítélte el határozottan Oroszország ukrajnai invázióját, és igyekszik erősíteni a kereskedelmi kapcsolatait Moszkvával. Miközben a nyugati országok szankciókat fogadtak el, hogy korlátozzák Oroszország finanszírozását, India az orosz olaj egyik első számú vásárlójává vált. India külügyminisztere azt mondta, hogy nekik a saját érdekeiket kell szem előtt tartaniuk, és Oroszországot „stabil és időtálló partnernek” nevezte.

Egyszerűen: hogyan korlátozza Oroszország olajexportját az Európai Unió?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG