Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna gyorsabb fegyverszállítást kér, tavaszi offenzívára készül mindkét fél


Folyik a mentés egy súlyosan megrongálódott társasház romjai közül az orosz rakétatámadás után Harkivban 2023. január 29-én
Folyik a mentés egy súlyosan megrongálódott társasház romjai közül az orosz rakétatámadás után Harkivban 2023. január 29-én

Orosz rakétacsapások három embert öltek meg a dél-ukrajnai Herszon városában, miközben folytatódtak a harcok a kelet-donyecki térségben, ahol Oroszország ismét ágyúzta a kulcsfontosságú Vuhledar városát – közölték ukrán tisztviselők.

Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta alig néhány nappal azután, hogy a szövetségesek megállapodtak nehéz harckocsik szállításáról, hogy Ukrajna nehéz helyzettel néz szembe Donyeckben, és gyorsabb fegyverszállításra, valamint új típusú fegyverekre van szüksége.

„A helyzet nagyon nehéz. Bahmut, Vuhledar és más körzetek a Donyecki területen folyamatos orosz támadások alatt állnak” – mondta Zelenszkij videóbeszédében vasárnap este.

Az idő fegyver

„Oroszország azt akarja, hogy a háború elhúzódjon és kimerítse az erőinket. Tehát az időt fegyverré kell fordítanunk. Fel kell gyorsítanunk az eseményeket, fel kell gyorsítanunk a szállításokat, és új fegyveropciókat kell megnyitni Ukrajna számára.”

Három ember meghalt és hatan megsebesültek vasárnap a Herszon elleni orosz légicsapásokban, amelyek megrongáltak egy kórházat és egy iskolát – közölte a területi közigazgatás.

Az orosz csapatok röviddel azután foglalták el Herszont, hogy Moszkva 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, és addig tartották a kezükön a várost, amíg az ukrán erők novemberben vissza nem foglalták. Felszabadulása óta Herszon rendszeresen ágyútűz alatt áll a Dnyeperen túli orosz hadállásokról.

Vasárnap rakéta csapódott be egy lakóházba az északkeleti Harkiv városában, és megölt egy idős nőt – közölte Oleh Szinehubov területi kormányzó.

A Reuters helyszíni képén látható, hogy lángok borítják egy lakóépület egy részét az ország második legnépesebb városában.

Oroszország szombaton azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy szándékosan mért csapást egy kórházra Kelet-Ukrajna egyik orosz kézen lévő területén 14 ember halálát okozva. Ukrajnából nem reagáltak a vádakra.

Az ukrán vezérkar hétfői közleménye szerint az ukrán védők visszavertek egy orosz támadást Bahmutban, az orosz offenzíva középpontjában a kelet-donyecki térségben, valamint a Donyecki és Luhanszki terület több más városában.

Ezért fontos Vuhledar

Egy előző este kiadott ukrán katonai közlemény szerint az elmúlt napokban felerősödtek a harcok a Bahmuttól délnyugatra fekvő Vuhledarban.

Gyenisz Pusilin, Donyeck orosz irányítás alatt álló részeinek közigazgatási vezetője hétfőn azt mondta, hogy csapataik megvették a lábukat Vuhledarban – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Mikola Szalamakha ezredes, ukrán katonai elemző azt mondta az NV ukrán rádiónak, hogy az orosz csapatok támadásokat hajtanak végre Vuhledar ellen.

„Erről a helyről irányítjuk gyakorlatilag az oroszok által logisztikai céllal használt teljes vasúti rendszert (…) A város egy magaslaton van. Rendkívül erős védelmi csomópontot hoztunk itt létre” – mondta.

„Ez a bahmuti helyzet ismétlődése – az orosz csapatok egyik hullámát a másik után zúzzák szét az ukrán fegyveres erők.”

A Reuters nem tudta hiteles forrásból ellenőrizni a harctéri jelentéseket.

Fegyverszállítások és tavaszi offenzívák

A vasárnapi polgári veszteségek három nappal azután történtek, hogy legkevesebb 11 ember vesztette életét a Kijev elleni rakétacsapásokban. Az utóbbiakat a Kreml válaszának tartják arra, hogy Ukrajna szövetségesei harckocsik szállítását ígérték Kijevnek.

Hetekig tartó szóváltás után Németország és az Egyesült Államok múlt héten bejelentette: több tucat harckocsit küldenek Ukrajnába, hogy segítsenek visszaszorítani az orosz erőket, megnyitva az utat más országok számára, hogy is kövessék a példájukat.

Miközben több ország összesen 321 nehéz harckocsit ígért Ukrajnának, a párizsi ukrán nagykövet szerint hónapokig is eltarthat, mire ezek megjelennek a harctéren.

Ukrajna fel akarja gyorsítani a nehézfegyverek szállítását, mivel a háborúban részt vevő mindkét fél várhatóan tavaszi offenzívát indít a következő hetekben.

Kijev és szövetségesei között tárgyalások folynak a nagy hatótávolságú rakéták szállítására vonatkozó ukrán kérésről – közölte szombaton Zelenszkij egyik főtanácsadója. Ukrajna amerikai F–16-os vadászgépeket is kért.

Németországban is készülne HIMARS

A Rheinmetall német fegyvergyártó kész nagymértékben növelni a harckocsik és tüzérségi lőszerek kibocsátását, hogy kielégítse az ukrajnai és a nyugati keresletet, és megkezdheti a HIMARS rakéta-sorozatvető németországi gyártását – mondta Armin Papperger vezérigazgató a Reutersnek.

A HIMARS-rendszereket jelenleg az Egyesült Államokban gyártják, és az ukrán hadsereg pusztító hatású támadásokat hajtott végre velük.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Dél-Koreába, az Egyesült Államokkal szövetséges jelentős fegyverexportőr országba látogatott, és sürgette Szöult, hogy növelje katonai támogatását Ukrajnának.

Az orosz RIA hírügynökség idézte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettest, aki hétfőn kijelentette: mivel az Egyesült Államok úgy döntött, hogy tankokat szállít Ukrajnának, nincs értelme, hogy Oroszország Kijevvel vagy az őt mozgató nyugati „bábjátékosokkal” tárgyaljon.

Vasárnap mindazonáltal a Kreml szóvivője azt mondta a RIA-nak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a kapcsolatfelvételre Olaf Scholz német kancellárral.

Scholz a Tagesspiegel berlini napilap vasárnapi száma szerint azt mondta: „Én is beszélek újra Putyinnal – mert beszélni kell.”

„A labda Putyinnál van, hogy kivonja a csapatokat Ukrajnából, és véget vessen ennek a szörnyű, értelmetlen háborúnak, amely már több százezer emberéletet követelt” – tette hozzá.

Oroszország azt mondja, „különleges katonai műveletet” indított Ukrajnában, védekezésül az ellenséges Nyugattal szemben és az ország „nácitlanítása” érdekében. Ukrajna és szövetségesei szerint az invázió indokolatlan agresszió.

Zelenszkij közölte, hogy levelet küldött Emmanuel Macron francia elnöknek annak a kampányának részeként, hogy az orosz sportolókat zárják ki a párizsi olimpiáról. Azt mondta, hogy Oroszország részvételének engedélyezése a 2024-es párizsi játékokon azt mutatná, hogy „a terror valamilyen módon elfogadható”.

A fiamat mentsem, vagy a betegemet? Egy ukrán orvos gyötrelmes választása
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:06 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG