Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna nem engedi be azokat, akiket Szputnyik V-vel oltottak


Ukrán határőr (képünk illusztráció)
Ukrán határőr (képünk illusztráció)

Hiába kommunikálta ennek ellenkezőjét a külügyminisztérium.

A napokban derült ki, hogy több magyart is visszafordítottak az ukrán határról, mert orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltást kaptak. Azért vágtak neki nyugodtan az útnak, mert Szijjártó Péter külügyminiszter korábban azt nyilatkozta: június 11-től szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak.

Amikor hétfőn a Telex a határról visszafordított magyarok ügyében érdeklődött a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, a tárca válaszában megerősítette, hogy az ukránokkal történt megállapodás minden vakcinatípusra vonatkozik. A minisztérium azt is hozzátette: „Miután a magyar külképviseletekre érkeztek jelzések a megállapodás gyakorlati alkalmazásának esetenkénti akadozásáról, a külképviseletek ezt jelezték az ukrán hatóságok felé, és kérték a megállapodás betartását.”

A Szabad Európa kijevi szerkesztősége ezek után az ukrán határőrségnél is rákérdezett a visszafordított magyarok ügyére. Onnan azt a választ kaptuk, hogy a Magyarországgal kötött, oltási igazolások kölcsönös elismeréséről szóló megállapodást minden határátkelőhelyen betartják. „Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy Ukrajna bizonyos oltóanyagokat nem ismer el a határátlépéshez megfelelőnek. Ezt a kormány határozata egyértelműen kimondja, és ennek megfelelően engedjük be a magyar állampolgárokat is az országba.”

Az érvényben lévő szabályozás szerint Ukrajna csak azokat a külföldieket engedi be területére korlátozások nélkül, akik a WHO által elfogadott valamely oltás mindkét adagját (az egydózisúból egyet) megkapták.

Ez azt is jelenti, hogy a magyar védettségi kártya nem elég, hiszen azok is megkapják, akik csak az első oltást vették fel vagy átestek a betegségen.

A WHO és így Ukrajna által elfogadott oltástípusok: Pfizer–BioNTech, AstraZeneca/Oxford, Covishield (Serum Institute of India Oxford), Janssen, Moderna, Sinopharm, Sinovac.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG