Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna hazaárulással vádolja Porosenko exelnököt


Porosenko támogatói tüntetnek Kijevben egy korábbi per idején 2020. július 8-án
Porosenko támogatói tüntetnek Kijevben egy korábbi per idején 2020. július 8-án

Az ukrán hatóságok hivatalos vizsgálatot indítottak Petro Porosenko ellen hazaárulás miatt. Azzal vádolják a volt elnököt, hogy köze van az Oroszország által támogatott szeparatisták finanszírozásához, akik az ország keleti részén a kormányerők ellen harcolnak.

Az Állami Nyomozó Iroda december 20-án közölte, hogy Porosenkót „árulás elkövetésével” és „terroristaszervezetek tevékenységének” támogatásával gyanúsítja, és utalt a szeparatistákra, akik Ukrajna két keleti régiója, a Donyec-medence és Luhanszk egyes részeit irányítják.

Elnöksége alatt Porosenko segített a szeparatistáknak mintegy másfél milliárd hrivnya (54 millió dollár) értékű szén eladásában Kijevnek 2014–2015-ben – áll a közleményben.

Az 56 éves képviselő akár tizenöt év börtönt is kaphat, ha elítélik.

Szerintük koholt a vád

Az exelnök egyelőre nem fűzött megjegyzést a bejelentéshez, de Olekszandr Turcsinov, az Európai Szolidaritás pártjának magas rangú tagja azt mondta, hogy a vádat koholták, méghozzá Volodimir Zelenszkij elnök utasítására.

Porosenko pártja közölte, hogy a politikus egy korábban tervezett utazás miatt elhagyta az országot.

A Porosenko elleni vádak a május óta házi őrizetben lévő Viktor Medvedcsuk oroszbarát képviselő ellen felhozott hasonló vádakhoz kapcsolódnak. Medvedcsuk pártja, amely a második legnagyobb a parlamentben, tagadja a jogsértést.

Zelenszkij a 2019-es választáson aratott győzelme után váltotta Porosenkót az elnöki poszton.

A kelet-ukrajnai háború 2014 áprilisa óta több mint 13 200 emberéletet követelt. Kijev 2017-ben betiltotta a kereskedelmet a szakadár régiókkal.

Ukrajnának akut forráshiánnyal kellett szembenéznie, miután a szeparatisták elfoglalták azokat a területeket, amelyeken az ország legfontosabb szénbányái találhatók.

Készült az AFP, a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG