Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna ismét légvédelmi támogatásért folyamodott a szövetségesekhez


Dmitro Kuleba a litván fővárosban 2024. március 9-én
Dmitro Kuleba a litván fővárosban 2024. március 9-én

Az ukrán külügyminiszter „rendkívüli és bátor lépések” megtételére kérte a nyugati államokat, hogy hazája hatékonyabban tudjon védekezni az utóbbi hetekben újra magasabb fokozatra kapcsoló orosz légitámadásokkal szemben.

A megszállók március közepe óta ismét nagy erővel támadják az ukrajnai energetikai infrastruktúrát, a kijevi vezetés ezért többször is segítséget kért a szövetségesektől.

„Sürgősen szükségünk van további Patriot rendszerekre és más korszerű légvédelmi eszközökre, lőszerre és fegyverekre” – jelentette ki Dmitro Kuleba egy biztonsági konferenciára virtuálisan bejelentkezve.

Heten meghaltak a harkivi légitámadásban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00

„Kihasználom a lehetőséget, hogy ismét rendkívüli és bátor lépések meghozatalára sürgessem minden partnerünket” – tette hozzá.

Leszögezte, hogy Ukrajna nemcsak saját magát védi „az orosz légi terrortól”, hanem a szomszédos Moldovát, Romániát és Lengyelországot is.

Ukrajnának elemzők szerint huszonhat Patriot rendszerre lenne szüksége teljes területe lefedéséhez, a Nyugat viszont vonakodik újabb eszközöket szállítani. Németország kivétel ez alól, nemrég újabb rendszer küldését jelentették be Berlinben.

Német Gepard légvédelmi rendszerek az iráni drónok ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:39 0:00

Az ukrán külügyminiszter hétfőn norvég kollégáját fogadta Kijevben, hogy megvitassák egyebek mellett a katonai támogatások kérdését is.

Kuleba az Izrael elleni iráni támadás elhárításában nyújtott nyugati segítség hatékonyságát méltatta, és azt kérte, hogy Ukrajna esetében is kövessék ezt a példát.

„Mindössze annyit kérünk a partnereinktől, hogy még ha nem is tudnak oly módon fellépni, ahogy Izrael esetében teszik, biztosítsák, amire szükségünk van, és mi majd a többit elintézzük” – fogalmazott.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG