Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna kizártnak tartja, hogy területeket engedjen át Oroszországnak a béke érdekében


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az AP hírügynökségnek ad interjút Kijevben, 2022. július 12-én
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az AP hírügynökségnek ad interjút Kijevben, 2022. július 12-én

Kizárt, hogy Ukrajna bármilyen békemegállapodás részeként területeket engedjen át Oroszországnak – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán, hozzátéve, hogy Moszkva és Kijev között nincsenek béketárgyalások.

„Ukrajna célja ebben a háborúban, hogy felszabadítsuk területeinket, helyreállítsuk területi integritásunkat, és teljes szuverenitásunkat Ukrajna keleti és déli részén” - mondta egy tájékoztatón. „Ez a végső pontja a tárgyalási pozíciónknak” – tette hozzá.

Oroszország, amely február 24-én indított támadást Ukrajna ellen, ebben a hónapban foglalta el a kelet-ukrajnai Luhanszki régiót, és azt reméli, hogy a szomszédos Donyeckben, a Donbász másik részén is elfoglalhat minden olyan területet, amelyet még nem ellenőriz.

Kuleba szerdán, még az ukrán, orosz, török és ENSZ-tisztviselők részvételével zajló isztambuli tárgyalások előtt azt mondta, hogy nagyon közelinek tűnik a megállapodás az ukrán gabonaexportról, amelyet Oroszország akadályoz.

Azt ugyanakkor világossá tette, hogy a szélesebb körű béketárgyalásokat befagyasztották.

„Jelenleg nincsenek béketárgyalások Oroszország és Ukrajna között Oroszország álláspontja és az országunk elleni folyamatos agressziója miatt” – fogalmazott Kuleba.

Arról is kérdezték, mit szól a kanadai kormány döntéséhez, hogy visszaküldenek Németországnak egy megjavított turbinát, amelyre az Oroszország és Németország közötti Északi Áramlat-1 gázvezetékhez van szükség. Kuleba azt mondta, hogy Kijev szerint ez hiba, és ezt közölték Berlinnel és Ottawával is.

A kanadai kormány szombaton közölte, hogy a turbinák visszaküldéséhez egy „időben korlátozott és visszavonható engedélyt” ad a mentesítésére az orosz szankciók alól, mivel Európának folyamatos szállításra van szüksége addig, amíg nem tudja megszüntetni az orosz gázfüggőségét.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG