Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna korrupcióellenes ügyészt nevezett ki az EU kérésére


Ukrajna csütörtökön megerősítette, hogy Olekszandr Klimenko tapasztalt nyomozó lesz a Korrupcióellenes Különleges Ügyészség vezetője. A korrupcióellenes ügyész kinevezését az EU kérte a tagságra törekvő Ukrajnától.

Volodimir Zelenszkij elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazásban közölte, hogy Andrij Kosztin főügyész első fontos döntése szerdai megszavazása óta az volt, hogy aláírta Klimenko kinevezését.

„Országunk számára kiemelten fontos a korrupció elleni küzdelem, hiszen befektetési vonzerőnk és üzleti szabadságunk múlik a sikerén” – írta Telegramon Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője.

Klimenkót hosszú kiválasztási folyamat után nevezték ki, miután elődje csaknem két évvel ezelőtt lemondott. Korábban a Nemzeti Korrupcióellenes Irodánál dolgozott, a másik olyan állami szervnél, amely a korrupciót igyekszik visszaszorítani.

A korrupció elleni küzdelem terén tett előrelépés Kijev egyik hosszú távú kötelezettségvállalása nyugati partnerei felé. Az ország pénzügyi, politikai és katonai támogatási igénye meredeken nőtt Oroszország február 24-i inváziója óta.

Az EU a hónap elején megadta Ukrajnának a tagjelölt státuszt, amivel elindította a tagság felé vezető hosszú úton, de közölte, hogy még fontos munka van hátra, egyebek mellett a korrupció elleni küzdelem terén.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke július 1-jén az ukrán parlamenthez intézett videóbeszédében azt mondta, hogy ez a munka magába foglalja egy korrupcióellenes ügyész mielőbbi kinevezését.

„Ukrajna teljesíti az uniós tagjelölti státuszát kísérő ajánlások egyikét – írta Matti Maasikas, az EU ukrajnai nagykövete Twitteren. – Hosszú kiválasztási folyamat zárult le tanulságokkal. Erőt és bátorságot kívánok Klimenko úrnak!”

Az Egyesült Államok is üdvözölte Klimenko kinevezését.

„Hivatala döntő szerepet játszik Ukrajna korrupcióellenes infrastruktúrájában, kulcsfontosságú eleme Ukrajna védelmének az orosz befolyás és agresszió ellen” – írta Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete Twitteren.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG