Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukránok Magyarországot tartják a legellenségesebbnek nyugatról


Milyen a következő országok viszonya Ukrajnával az ukránok szerint?
Milyen a következő országok viszonya Ukrajnával az ukránok szerint?

Az uniós országok közül Lengyelországot tartják a legbarátibbnak, Magyarországot a legellenségesebbnek az ukránok, derült ki egy friss felmérésből. Magyarországnál csak Oroszországot, Belaruszt és Kínát ítélték ellenségesebbnek.

Az ukránok szerint Lengyelország, Litvánia, az Egyesült Királyság és az USA a legbarátibb országok számukra, áll az ukrán Rating-csoport legfrissebb reprezentatív felmérésében. A nyugati országok közül a legkevésbé Magyarországot tartják barátinak, csak a megkérdezettek kevesebb mint fele, 45 százalék gondolta, hogy bármilyen szinten baráti lehet az ország. Tizenkét százaléknyi válaszadó szerint eddig Magyarország inkább ellenséges ország az ukránok számára.

Magyarországnál csak Kínát, Belaruszt és Oroszországot ítélték ellenségesebbnek. Magyarország nagyon kilóg az uniós országok sorából is, utóbbiakat egyértelműen barátinak tartják az ukránok.

A kormánypárti magyarok kevesebb mint fele tartja agressziónak Ukrajna megtámadását
A magyarok jelentős része közelebb áll Putyin narratívájához, mint az ukránok álláspontjához, derült ki nemrég a Publicus Népszavának végzett felméréséből. E szerint a kormánypárti szavazók mindössze 44 százaléka tartja agressziónak Ukrajna megtámadását, 24 százalékuk szerint pedig a támadás valójában épp hogy védekezés Putyin részéről.


Bár ez még pár hete sem így volt, mostanra az ukránok szinte teljes egésze biztosnak tartja, hogy vissza fogják tudni verni az orosz hadsereg támadását. A válaszadók nagyjából fele úgy gondolja, hogy néhány hét alatt fogják kivívni, negyedük úgy, hogy néhány hónap alatt valósul majd meg.


Tízből kilenc válaszadó szerint nem lehet elfogadni semmi olyan tűzszüneti megállapodást, amely értelmében az orosz csapatok Ukrajna területén maradnának. Emellett 82 százalék szerint elképzelhetetlen az is, hogy kettészakad az ország.

Megosztottabbak voltak ugyanakkor a NATO-csatlakozás kérdésében. 44 százaléknyi válaszadó úgy gondolta, hogy Ukrajnának a NATO tagjává kellene válnia, 42 százaléknyi szerint viszont nem, de továbbra is együtt kéne működniük az észak-atlanti védelmi szövetséggel.

Az ukránok a következő hónapok során lehetséges főbb gazdasági nehézségek közül leginkább az elszálló inflációtól és az üzemanyaghiánytól tartottak.

Módszertan
A Rating március 18-án kérdezett meg telefonon egy ezerfős, a 18 éven felüliekre nézve reprezentatív mintát Ukrajnában. A 2014 óta megszállt krími és kelet-ukrajnai területeket nem tudták bevenni a mintába.
  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG