Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijev bevételére készülnek az orosz erők: mit tudni eddig


Rakéta csapódott be Kijev területén 2022. február 26-án, egy lakóépületet talált el
Rakéta csapódott be Kijev területén 2022. február 26-án, egy lakóépületet talált el

Mi történik Ukrajna fővárosában?

Kijev belvárosa nyugodtnak tűnt szombaton. A kormány arról számolt be, hogy egyelőre sikerrel visszaverték az orosz támadásokat, azonban a város közelében továbbra is kisebb összecsapások zajlanak, amelyek elemzők szerint azt jelezhetik, hogy meg akarják tisztítani az utat a haderő nagyobb egységei előtt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitartásra szólította fel a lakosságot, miközben egyre több jele van annak, hogy a Kreml el akarja őt távolítani a hivatalából.

Amerikai védelmi tisztségviselők úgy vélekedtek, hogy az orosz offenzíva jelentős ellenállásba ütközött, és lassabban halad a vártnál. De figyelmeztettek arra is, hogy ez gyorsan megváltozhat.

Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere kijárási tilalmat rendelt el délután 5 óra és reggel 8 óra között. Mint mondta, minden civilt, aki ebben az időszakban az utcán tartózkodik, ellenséges szabotőrnek, felderítőnek fognak tekinteni.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy 350 millió dollár értékben újabb katonai segélyt nyújt Ukrajnának. Emellett Csehország is fegyverek szállításáról határozott.

Orbán: nem fogjuk blokkolni a szankciókat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:08 0:00

Hol van az ukrán elnök?

Zelenszkij több alkalommal is videóban jelentkezett be Kijevből az orosz támadás csütörtöki kezdete óta, a pontos holléte azonban nem ismert. Az egyik friss felvételen arról beszélt, hogy meghiúsították a Kreml azon terveit, hogy gyorsan elfoglalják a fővárost, és bábkormányt juttatnak hatalomra. „Győzni fogunk” – hangsúlyozta.

Azóta többször is bejegyzéseket tett közzé a Twitteren, ezek szerint többek között tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel és Narendre Modi indiai miniszterelnökkel.

Az elnöknek sajtójelentések szerint az amerikai kormány felajánlotta, hogy kimenekítik Kijevből, de ő elutasította az ajánlatot, mondván, hogy a „harc itt van”, és páncéltörő rakétákra lenne szüksége, „nem fuvarra”.

Az orosz hadsereg előrenyomulása Ukrajnában

A kijevi vezetés figyelmeztette a helyi lakosokat, hogy utcai harcokra kell készülni az orosz hadsereg ellen, amely egyszerre több irányból nyomul a város felé. Azt tanácsolták mindenkinek, hogy maradjanak az óvóhelyeken, vagy ha otthon vannak, akkor ne menjenek ki az erkélyre és ne közelítsék meg az ablakokat.

Az ukrán hadsereg arról tájékoztatott, hogy a városközponttól nyugatra összecsapások zajlanak. Helyszíni tudósítások szerint pedig robbanásokat lehetett hallani egy erőműnél. Eközben rakétatalálat ért egy toronyházat Kijev délnyugati részén. A helyszínre kivonultak a mentők.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton kijelentette, hogy csütörtök óta 821 ukrán katonai célpontot támadott a hadsereg, köztük 87 páncélost. Az áldozatok számáról nem beszélt, és nem említett orosz halottakat vagy sebesülteket sem.

Az ukrán kormány állítása szerint már több ezer orosz katonát likvidálták, az orosz vezetés ugyanakkor azt kommunikálja, hogy nem szenvedtek semmilyen veszteséget.

Konasenkov közölte, hogy teljesen elfoglalták a déli Melitopol városát, az orosz támogatást élvező kelet-ukrajnai szakadár erők pedig jelentős harci sikereket értek el a Donyec-medencében.

Ukrán civil áldozatok

Moszkva többször is hangsúlyozta, hogy kizárólag katonai célpontokat támadnak Ukrajnában, de számos polgári áldozatról is tudni.

Az ukrán egészségügyi miniszter szombaton arról számolt be, hogy 198 ember vesztette eddig életét, több mint ezren pedig megsebesültek. Azt nem tudni, hogy ebbe a katonák és a civilek is beletartoznak-e.

Sokan menekülőre fogták

Az ENSZ szerint csaknem 120 ezer ember már elmenekült Ukrajnából Lengyelországon, Moldován és a többi szomszédos államon keresztül, és a számuk folyamatosan nő.

A határátkelőkön kilométeres kocsisorok alakultak ki, a menekülők között sok a nő, a gyerek és az idős. Mások vonattal vagy busszal hagyják el az országot, a környező államokban a hatóságok a további érkezők ellátását készítik elő. Több helyen enyhítették a belépési feltételeket, például a kötelező koronavírus-tesztelésre vonatkozó szabályokat.

„Közel 116 ezren léptek át a határokon. Ez a szám nőhet, minden percben változik” – mondta Shabia Mantoo, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője.

A világszervezet szerint amennyiben romlik a helyzet, akár a négymilliót is elérheti az ukrán menekültek száma.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG