Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna mostantól január 7. helyett december 25-én ünnepli az ortodox karácsonyt


Karácsonyfa Kijev belvárosában 2021 decemberében
Karácsonyfa Kijev belvárosában 2021 decemberében

Az orosz örökségtől való megszabadulás újabb szimbolikus gesztusaként Ukrajnában ezentúl január 7. helyett december 25-én ünneplik majd az ortodox karácsonyt.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által pénteken aláírt törvény jól demonstrálja az ukrán és az orosz ortodox egyház közötti szakadék mélyülését a háború kezdete óta.

A kijevi parlament honlapján közzétett indoklás szerint az is része a saját identitásért való fáradhatatlan és sikeres küzdelemnek, hogy az ukránok a maguk tradíciói és ünnepei szerint élhessék az életüket.

„A jogszabály célja azon orosz örökség elhagyása, amely előírta a karácsony január 7-i ünneplését” – húzták alá.

A három nagy ukrajnai ortodox egyház közül kettő már döntött a Gergely-naptárra való áttérésről.

A Krím félsziget 2014-es illegális bekebelezése óta Ukrajna igyekszik az őt a Szovjetunióhoz és az orosz múlthoz kötő szálakat elvágni. A tizenhét hónapja tartó invázió csak megerősítette e törekvéseket.

Ukrajna legalább a XVII. század óta Moszkva szellemi vezetése alatt állt, de az ukrán ortodox egyház egy része 2019-ben levált róla a Krím annektálása és az ország keleti részén élő szeparatisták támogatása miatt.

Az ukrán ortodox egyház Oroszország által támogatott ága hozzátette, hogy 2022 májusában megszakította kapcsolatait az országgal.

Háborút prédikálnak az orosz ortodox papok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:51 0:00
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG