Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna nem próbál engedményeket szerezni az EU-csatlakozási feltételeket illetően


Olha Sztefanyisina interjút ad Kijevben 2024. június 23-án
Olha Sztefanyisina interjút ad Kijevben 2024. június 23-án

Ukrajna visszafordíthatatlanul a nyugati integráció útjára lépett, miután az Európai Unió a napokban jóváhagyta a csatlakozási tárgyalások e heti megindítását Kijevvel – szögezte le az ország euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese.

Olha Sztefanyisina nagy napnak nevezte hazája számára a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntést.

„Ez az ukrán nép akarata, és visszafordíthatatlan. Láthatták, ahogy az ukránok kiállnak a választásuk mellett” – jelentette ki egy előző napi interjúban.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU jóváhagyta az ukrán és moldovai csatlakozási tárgyalások megindítását

Az Európai Unió tagállamai előző pénteken hivatalosan is jóváhagyták a csatlakozási tárgyalások e heti megkezdését Ukrajnával és Moldovával. Erről a soros elnökségi posztot júliusban átvevő Magyarország tiltakozása ellenére született döntés.

A folyamat hosszú évekig is eltarthat, Törökország például már csaknem két évtizede vár a tagságra.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes vezeti majd országa 35 fős delegációját a csatlakozási tárgyalásokon, amely kedden veszi kezdetét Luxemburgban. Az eseményen több magas rangú kijevi illetékes vesz részt, illetve várhatóan Volodimir Zelenszkij is beszédet fog mondani, azt viszont még nem tudni, hogy személyesen jelen lesz-e, vagy csak virtuálisan.

Ukrajna elnöke „történelmi lépést” emlegetett a múlt pénteki EU-s döntés kapcsán. „Ukrajna visszatér Európába” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Brüsszeli blog: Az EU Ukrajnával kapcsolatos két mondatának rejtett jelentése

Egy friss felmérés szerint ugyan az EU-s állampolgárok túlnyomó többsége támogatja Ukrajna tagságát, azt kevesebben tartanák jónak, ha az ország gyorsított folyamattal csatlakozhatna.

Sztefanyisina ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy nem várnak kivételezést, különleges bánásmódot.

„Ukrajna gyorsan halad, anélkül hogy bármely elemét átugorná az eljárásnak, anélkül hogy bármifajta engedményt kérne” – mutatott rá a 38 éves jogász.

Oroszország gazdasági nyomásgyakorlással, majd katonai erővel próbálja eltántorítani az egykori szovjet tagköztársaság Ukrajnát attól, hogy csatlakozzon a nyugati szövetségi rendszerhez.

Kijev az orosz katonai invázió megindítása után négy nappal, 2022. február 28-án nyújtotta be csatlakozási kérelmét az EU-hoz.

A csatlakozással Ukrajna válna az Európai Unió legnagyobb területű országává, a súlypont így kelet felé mozdulna el a közösségben. Az ukrán kormány reményei szerint az ország 2030-ra beléphet a blokkba, ehhez azonban átfogó reformintézkedésekre van szükség, és a teljes joganyag átvételére.

Ukrajnában már jelenleg is több mint ezer fő dolgozik a csatlakozási folyamaton, amelyben nem lesz nyári szünet.

„A következő fél év döntő fontosságú lesz tárgyalóink szempontjából (…) A csatlakozási folyamat és az ukrán tagság elnökünk legfőbb prioritása” – húzta alá Sztefanyisina.

Otthon nélkül: sok ukrán még szenved az egy évvel ezelőtti kahovkai gátrobbanás miatt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:26 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG