Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Rakétatámadás után Kijevben 2022. április 29-én. Az orosz erők nem sokkal az ukrán elnök és az ENSZ-főtitkár találkozója után mért csapást a fővárosra
Rakétatámadás után Kijevben 2022. április 29-én. Az orosz erők nem sokkal az ukrán elnök és az ENSZ-főtitkár találkozója után mért csapást a fővárosra

Az ukrán elnök szerint Oroszország az ENSZ-t akarta megalázni a Kijev elleni rakétatámadással

Meghalt a Szabad Európa egyik munkatársa az ukrán fővárost sújtó orosz rakétatámadásban. Ismét megkísérlik kimenekíteni az Azovsztalban rekedt civileket. Brit küldöttség vizsgálja a háborús bűncselekményeket Ukrajnában. Brit segélymunkások kerülhettek orosz katonák fogságába.

14:10 2022.04.28.

Oroszország nem engedi a sebesült harcosok evakuálását a mariupoli acélműből egy helyi tisztviselő szerint

Oroszország nem engedi, hogy a sebesült ukrán harcosokat kihozzák a mariupoli Azovstal acélműből, a déli Mariupol városában – közölte a helyi kormányzó csütörtökön.

Pavlo Kirilenko, a donyecki régió kormányzója azt mondta, Oroszország nem engedte humanitárius folyosók kialakítását a még a térségben lévő civilek evakuálására. Azt mondta, hogy a donyecki régió ukrán ellenőrzése alatt álló részein már csak 370 ezer lakos maradt, az orosz invázió előtti 1,67 millióhoz képest.

13:50 2022.04.28.

13:39 2022.04.28.

Németországban csaknem kétezer, az ukrajnai háborúval kapcsolatos bűncselekményt regisztráltak

A német rendőrség több mint 1700 olyan bűncselekményt regisztrált az elmúlt hónapokban, amely összefüggésben volt az ukrajnai háborúval, számos eljárás indult például vagyoni károkozás és személy elleni erőszak miatt.

Jótékonysági mérkőzés Ukrajnáért a Borussia Dortmund és a Dinamo Kijev között 2022. április 26-án (Képünk illusztráció)
Jótékonysági mérkőzés Ukrajnáért a Borussia Dortmund és a Dinamo Kijev között 2022. április 26-án (Képünk illusztráció)

A Mediendienst Integration szervezet friss tájékoztatása szerint a szóban forgó bűncselekmények célpontjai a legtöbb esetben orosz vagy ukrán származású emberek voltak.

Több mint 160 személy ellen követtek el erőszakot a hivatalos statisztikák szerint, 170 esetben pedig az Ukrajna elleni háború támogatásának kifejezésére szolgáló, Németországban betiltott „Z” szimbólum használata miatt indítottak eljárást.

Németországba jelentős számú bevándorló érkezett az elmúlt évtizedekben az egykori Szovjetunió utódállamaiból. A háború februári kitörése óta 400 ezer ukrán keresett menedéket az országban. (AP)

13:06 2022.04.28.

Az ENSZ-főtitkár „abszurdnak” nevezte, hogy a 21. században háború van Ukrajnában

Az ENSZ-főtitkár azt mondta: „abszurd a 21. században” az ukrajnai háború. Antonio Guterres erről azután beszélt, hogy ellátogatott Borodjankába, Kijev külvárosába, ahol több civil holttestén kínzás jeleit találták, miután az orosz csapatok kivonultak a területről még a hónap elején.

Antonio Guterres Borodjankába 2022. április 28-án
Antonio Guterres Borodjankába 2022. április 28-án

„Elképzelem a saját családomat a házak egyikébe, amit leromboltak és korom fekete. Látom az unokáimat, amint pánikba esve menekülnek. A háború abszurditás a 21. században. A háború gonosz. Egy háború teljesen elfogadhatatlan a 21. században” – mondta Guterres csütörtökön.

Az orosz erők visszavonulása után egyes városokban, mint például Borodjanka és Bucsa, brutális gyilkosságok és kínzások megrázó bizonyítékait tárták fel. Tömegsírokat, civilek válogatás nélküli gyilkolását. Mindezek miatt több ország, valamint az ENSZ és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is jelezte, vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék, elkövettek-e háborús bűnöket.

„Teljes mértékben támogatom az ICC-t, és arra kérem az Orosz Föderációt, hogy fogadja el az ICC-t, működjön vele együtt. De amikor háborús bűnökről beszélünk, nem felejthetjük el, hogy a legrosszabb bűncselekmény az maga a háború” - tette hozzá Guterres.

Annak ellenére, hogy elsöprő bizonyítékok állnak rendelkezésre, Oroszország tagadja, hogy civileket vett volna célba a február 24-e óta tartó háborúban.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG