Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna rohamtempóban javítja az elektromos hálózatot az áramszünetek után


Kijev áram nélkül 2022. november 23-án, miután a létfontosságú infrastruktúrát orosz rakétatalálatok érték
Kijev áram nélkül 2022. november 23-án, miután a létfontosságú infrastruktúrát orosz rakétatalálatok érték

Az ukrán főváros több mint kétharmada még mindig áram nélkül volt csütörtök reggel, a lakosság egy része nem fért hozzá vezetékes vízhez egy nappal azután, hogy az orosz rakétacsapások a háború kilenc hónapjának legnagyobb áramkiesését okozták Kijevben.

German Galuscsenko energiaügyi miniszter közölte, hogy a szerdai támadások miatt lekapcsolt három atomerőmű várhatóan csütörtökön újra üzembe áll, ami segít az ellátási gondok enyhítésében.

„A helyzet országszerte nehéz” – mondta a televízióban, hozzátéve, hogy az áramtermelés a nap folyamán fokozatosan nőni fog.

Kijev volt az egyik fő célpontja az energetikai létesítmények elleni szerdai támadásoknak, amelyek sok régiót elvágtak az elektromos áramtól, máshol pedig áramszüneteket kényszerítettek ki az energiatakarékosság és a javítások lehetővé tétele érdekében a tél beálltával.

A hőmérséklet egyik napról a másikra nulla Celsius-fok alá süllyedt a városban, amelynek a háború előtt 2,8 millió lakosa volt, és ahol már leesett az első hó, az utcák jegesek.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, hogy a villanyszerelők és a javításon dolgozó más munkások mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban újra legyen áram, de a helyreállítás nagymértékben függ az országos hálózat általános energia-egyensúlyától.

Kirilo Timosenko, Volodimir Zelenszkij elnök csapatának helyettes vezetője elmondta, hogy helyreállították az áramellátást Kirovohrad és Vinnicja térségében.

Szumi északi régiójában is nagyrészt visszatért az áram, és Közép-Ukrajnában sikerült felhozni a felszínre háromezer bányászt, akik egy áramszünet miatt a föld alatt rekedtek – közölték helyi tisztviselők.

Délen a Mikolajivi terület kormányzója, Vitalij Kim arra kérte az ukránokat, hogy a lehető legtakarékosabban használják az áramot.

„Ma reggel nőtt a fogyasztás – ami logikus –, nincs elég kapacitás a rendszerben ahhoz, hogy több fogyasztót kapcsoljunk be” – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

„Az energiarendszer egységes, mint ahogy mindannyian azok vagyunk. Ha lekapcsolsz néhány felesleges lámpát, az nagyon fontos!”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG