Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna szerint Moszkva délkeleten készül támadásra


Műanyag zsákokba csomagolt holttestek a bucsai templomudvaron ásott tömegsírban 2022. április 4-én
Műanyag zsákokba csomagolt holttestek a bucsai templomudvaron ásott tömegsírban 2022. április 4-én

Az orosz erők kedden offenzívát készítettek elő Ukrajna délkeleti részén – közölte az ukrán hadsereg, miközben Volodimir Zelenszkij elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt készül beszélni, és egyre nő a felháborodás a bizonyítékok miatt, melyek szerint orosz katonák szándékosan gyilkoltak civileket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánya katonákat küld Ukrajna keleti részébe, hogy átvegye az irányítást az ismert iparvidék, a Donyec-medence felett. Előzőleg az oroszok kivonultak a főváros, Kijev környékén fekvő városokból, ahol holttestekre bukkantak az ukránok. A nemzetközi közösség egy része emiatt háborús bűnök elkövetésével vádolja Moszkvát, és szigorúbb szankciókat követel ellene.

Új célpontok keleten

Az orosz erők a Donyec-medencében és a luhanszki területen lévő Popaszna és Rubizsne város, valamint a fekete-tengeri kikötő, Mariupol elfoglalására összpontosítanak – közölte Facebook-oldalán a vezérkar. A donyecki és a luhanszki terület az oroszok által támogatott szakadárok ellenőrzése alatt áll, Moszkva pedig független államként ismerte el őket. A vezérkar közölte, hogy blokkolták a bejutást a kelet-ukrajnai Harkivba, az ország második legnagyobb városába.

„Az ellenség átcsoportosítja csapatait, és erőfeszítéseit egy támadó hadművelet előkészítésére összpontosítja országunk keleti részén – áll a közleményben. – A cél a donyecki és luhanszki területek feletti teljes ellenőrzés megteremtése.”

Zelenszkij a tervek szerint Ukrajnából szól a Biztonsági Tanács diplomatáihoz, miközben egyre többen követelik az esetleges háborús bűnök kivizsgálását.

Németország és Franciaország válaszul több tucat orosz diplomatát utasított ki kémkedés gyanújával. Joe Biden elnök azt mondta, Putyint háborús bűnök miatt kell bíróság elé állítani.

Ez a fickó kegyetlen

„Ez a fickó kegyetlen, és ami Bucsában történik, az felháborító” – mondta Biden a Kijevtől északnyugatra fekvő városra utalva, amely a borzalmak egy részének helyszíne volt.

Zelenszkij beszéde előtt António Guterres ENSZ-főtitkár, politikai főnöke, Rosemary DiCarlo és Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius vezetője tájékoztatja az ENSZ legnagyobb hatalommal bíró testületét. Az utóbbi tűzszünetet próbál tető alá hozni. Griffith hétfőn Moszkvában orosz tisztviselőkkel találkozott, és Ukrajnába készül látogatni.

Az Associated Press újságírói több tucat civil ruhás, nyilvánvalóan fegyvertelen, közvetlen közelről lelőtt holttestet számoltak össze Bucsában, néhánynak a keze hátra volt kötve vagy megégett a bőre.

Zelenszkij azonosítást ígér

Miután bejárta Bucsát és szót váltott a kenyérért sorban álló éhes túlélőkkel, Zelenszkij videóbeszédében ígéretet tett arra, hogy Ukrajna az Európai Unióval és a Nemzetközi Büntetőbírósággal együttműködve azonosítani fogja a rémtettek elkövetésében részt vevő orosz harcosokat.

„Eljön az idő, amikor minden orosz megtudja a teljes igazságot arról, hogy polgártársai közül kik öltek, kik adtak ki parancsot, kik hunytak szemet a gyilkosságok felett” – mondta.

Lavrov hamisításról beszél

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megrendezett oroszellenes provokációnak minősítette a Kijev környékén látottakat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a képek „videóhamisítás és különféle csalások jeleit tartalmazták”.

Oroszország Ukrajna kitalációjaként utasította vissza az atrocitásokkal kapcsolatos korábbi vádakat.

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy legalább 410 civil holttestét találták meg olyan, Kijev-környéki városokban, amelyeket visszafoglaltak az orosz erőktől.

Az ukrán főügyészi hivatal kínzókamraként írt le egy Bucsában felfedezett helyiséget. A közlemény szerint öt összekötözött kezű férfi holttestét találták meg egy gyermekszanatórium pincéjében, ahol civileket kínoztak és gyilkoltak.

Rémségeket láttak az újságírók

Az AP újságírói által Bucsában látott holttestek között legalább tizenhárom egy olyan épületben és környékén feküdt, amelyet a helyiek szerint az orosz csapatok használtak támaszpontként. Három másik holttestre egy lépcsőházban találtak rá, egy hatos csoport tagjai pedig együtt égtek el.

A hírügynökség újságírói által látott halottak között voltak olyanok, akiket fekete műanyagba tekertek és a bucsai templomkertben lévő tömegsír végénél raktak egymásra. Az áldozatok egy részét autóban lőtték le vagy robbanásokban haltak meg, amikor megpróbáltak elmenekülni a városból. Mivel a hullaház megtelt, a temető pedig megközelíthetetlen, a templomkert maradt az egyetlen hely a halottak tárolására – mondta el Andrii Galavin atya.

Tanya Nedaskivszka elmondta, hogy férjét a lakóházuk előtti kertben temette el. A férfi előzőleg az orosz csapatok őrizetében volt. Az ő holtteste volt az egyike azoknak, amelyeket egy lépcsőházban halmoztak fel.

„Csináljanak valamit!”

„Kérem, könyörgök, csináljanak valamit! – mondta. – Én mondom ezt, egy ukrán nő, egy ukrán nő két gyerekkel és egy unokával. Teremtsenek békét minden feleségnek és anyának a Földön, hogy soha többé ne kelljen gyászolniuk!”

Egy másik bucsai lakos, Volodimir Pilhuckij elmondta, hogy szomszédját, Pavlo Vlasenkót orosz katonák vitték el, mert gyanús volt nekik a rajta lévő katonai stílusú nadrág és az egyenruha, amelyről Vlasenko azt mondta, hogy biztonsági őrként dolgozó fiáé. Amikor később megtalálták Vlasenko holttestét, lángszórótól származó égésnyomok voltak rajta – mondta a szomszédja.

Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete hétfőn egy sajtótájékoztatón kitartott amellett, hogy „egyetlen helyi lakos sem szenvedett el erőszakot”, amíg Bucsa orosz irányítás alatt állt.

A Maxar Technologies kereskedelmi szolgáltató nagy felbontású műholdfelvételei azonban azt mutatták, hogy sok holttest hetekig a szabadban hevert, amíg az orosz erők Bucsában voltak. A New York Times számolt be először a halottakat bemutató műholdfelvételekről.

Az oroszok kétharmada távozott Kijev környékéről

Oroszország erői jelentős részét kivonta Kijev környékéről, miután az ukránok meghiúsították a főváros gyors elfoglalását. Ehelyett Délkelet-Ukrajnába küldött csapatokat.

A Kijev körüli orosz egységek körülbelül kétharmada távozott, és már vagy Belaruszban van, vagy oda tart, és valószínűleg utánpótlást és erősítést kap – mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő, aki névtelenül nyilatkozott a hírszerzés helyzetértékeléséről.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közölte, hogy több mint 1500 civil tudott elmenekülni Mariupolból hétfőn az egyre fogyatkozó magánjárművek segítségével. Az ostromlott déli kikötővárosban folyt jó néhány a háború legsúlyosabb harcai közül.

Zelenszkij több fegyvert kér

A dél-ukrajnai Mikolajivban tizenegy embert lőttek le az oroszok – közölte Vitalij Kim regionális kormányzó a közösségi médiában közzétett videóüzenetében.

Zelenszkij több fegyvert kér, miközben Oroszország új offenzívákat készít elő.

„Ha már megszereztük volna, amire szükségünk van – mind a repülőgépeket, tankokat, tüzérséget, rakétaelhárító fegyvereket –, emberek ezreit menthettük volna meg” – mondta.

Készült az AP riportjának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG