Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna szerint Oroszországot segíti a gabonaimport tilalma


Ukrán gabona a romániai Konstanca kikötőjében 2022. június 21-én
Ukrán gabona a romániai Konstanca kikötőjében 2022. június 21-én

Segíti Európa megosztásában Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy egyes országok tilalmat rendeltek el az ukrán gabona behozatalára vonatkozóan – közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium.

„A korlátozások fenntartása további fegyvert ad Putyin kezébe az európai egységgel szemben (…) Vissza kell vonni a jelenlegi intézkedéseket” – írta a tárca Twitteren.

A hazai termelők védelmében áprilisban több közép-európai állam, így Magyarország és Lengyelország is átmeneti importkorlátozásokat rendelt el bizonyos ukrán agrártermékekre vonatkozóan.

Janusz Wojciechowski európai uniós mezőgazdasági biztos kedden kijelentette, hogy legkorábban idén október végéig ki kellene terjeszteni az eredetileg június 5-ig életbe léptetett korlátozásokat. „Meg kell hosszabbítanunk, legjobb lenne év végéig, de legalább október végéig” – fogalmazott.

„A probléma, hogy több gabona van a frontországok raktáraiban, mint Ukrajnában” – mondta, viszont rámutatott, hogy az Európai Bizottság még nem fogadta el álláspontját ez ügyben.

Ehhez kapcsolódóan: Tüntettek a magyar gazdák Brüsszelben, és úgy tűnik, szereztek 150 millió eurót

Korábban már Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kikelt az intézkedések ellen, hangsúlyozva, hogy „teljességgel elfogadhatatlanok”.

Miután az ukrán agráráruk lenyomták az árakat a helyi piacokon – s ezért Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Bulgária saját gazdái védelmében importtilalmat vezetett be –, az Európai Bizottság június 5-ig korlátozásokat rendelt el az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag behozatalára az érintett tagállamokba.

A korlátozások ellen tucatnyi EU-tag, köztük Németország és Franciaország is tiltakozott, többek között az átláthatóság hiánya és az egységes belső piac megzavarása miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Miért korlátozza az EU az ukrajnai gabonaimportot?

Ukrajna főként fekete-tengeri kikötőin keresztül exportált mezőgazdasági termékeket, mielőtt tavaly Oroszország elzárta ezeket. A legegyszerűbb szárazföldi útvonalat, amely az oroszokkal szövetséges Belaruszon keresztül északra vezet, gyakorlatilag lezárták, arra kényszerítve Ukrajnát, hogy annyi gabonát szállítson Kelet-Európán át, amennyit csak tud. Ennek a lehetőségnek a megkönnyítése érdekében az Európai Unió 2022 júniusában bejelentette, hogy Ukrajna esetében egy évre felfüggeszti az importvámokat.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG